Legea 143/2022, care a apărut azi în Monitorul Oficial, va intra în vigoare pe 26 mai 2022.
Astfel, alocația de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice, pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială, pentru copiii aflați în case de tip familial și pentru mamele protejate din centrele maternale o să fie de 22 de lei. Acest cuantum va fi aplicat și copiilor din creșe și din alte unități de educație timpurie.
Prin hotărâre a Guvernului, cuantumul alocației de hrană prevăzut mai sus va urma să fie actualizat anual, cel puțin teoretic.
De asemenea, nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din unitățile publice și private de asistență socială destinate adulților, inclusiv celor cu dizabilități, și vârstnicilor va fi tot de 22 lei. Alocația va putea fi stabilită în cuantum mai mare de-atât, însă numai prin hotărâre a consiliilor județene sau locale.
Totodată, se mai prevede că furnizorii de servicii sociale vor trebui să asigure copiilor și tinerilor protejați special, dar și mamelor protejate din centrele maternale, sprijin pentru integrare socială, condiții adecvate de locuit și cheltuieli de întreținere (încălzire, apă caldă, energie electrică). Asta pe lângă ce trebuie acordat acum - hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, transport, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, materiale cultural-sportive și sume de bani pentru nevoi personale.
Așa cum scriam mai sus, recent a fost oficializată majorarea, începând cu 1 iunie 2022, a alocației de hrană pentru pacienții internați, de la 11 la 22 de lei pe zi.
Comentarii articol (1)