avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... interpretare oug
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

interpretare oug

Buna ziua,
oug 65/2014 -referitoare la alocatiile pentru copiii
cum se poate interpreta acest venit? este acordat pentru copiii sau pentru parintii?
mutumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:45, 19 Ianuarie 2015
La care alocatie va referiti, la cea de hrana sau la cea de palsament?
alocatiile pentru fam alcatuita din parinti si copiii cu venituri sub minimul pe economie
Modificările aduse de OUG nr. 65/2014 vizează mai multe acte normative, având ca obiect următoarele:
• Este majorată, începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2014, alocaţia de plasament pentru copilul aflat în plasament, respectiv pentru care s-a instituit tutela de la 0,194 ISR la 1,2 ISR [(600 de lei) Notă: ISR = 500 de lei] şi este extinsă sfera persoanelor fizice sau juridice care pot încasa această alocaţie şi la asistentul maternal, respectiv la organismul privat acreditat care a luat în plasament copilul, respectiv tutorelui, nu doar pentru persoana sau reprezentantul familiei care a luat în plasament copilul, cum era până acum.

• Este extinsă sfera de beneficiari a indemnizaţiei pentru ieşirea din sistemul de protecţie a copilului şi pentru copii adoptaţi, la pronunţarea definitivă a adopţiei. Menţionăm că această indemnizaţie se acorda pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, o singură dată, indemnizaţia fiind egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, stabilit potrivit legii (900 de lei, în prezent).

• Este extinsă gama cheltuielilor pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale, la îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sumele de bani pentru nevoi personale, pentru a se corela cu drepturile prevăzute de art.129 alin. (1), şi se stabileşte prin hotărâre de guvern cuantumul minim al acestor cheltuieli, astfel, consiliile judeţene având temeiul legal de a putea majora această sumă în funcţie de posibilităţi.

• Este extinsă şi sfera de aplicare a cuantumului alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice şi pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale. Cuantumul se stabileşte prin hotărâre a Guvernului. Astfel, cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie. Pentru copiii din serviciile de zi organizate de organismele private acreditate se stabileşte cel puţin la acelaşi nivel cu cel prevăzut pentru copiii din serviciile de zi publice, respectiv rezidenţial în cazul copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special sau de masă, inclusiv celor şcolarizaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu. Menţionăm că alocaţia de hrană are o valoare de 16 lei, după ce a fost dublată în această lună, dar prin completarea adusă de OUG nr. 65/2014, în limita bugetelor aprobate, consiliile judeţene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau, după caz, consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor pot aproba, prin hotărâre, la propunerea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, respectiv a serviciilor publice de asistenţă socială, un cuantum mai mare al limitelor minime de cheltuieli, respectiv al cuantumului alocaţiei de hrană.

• este dublat, începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2014, cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei, astfel:
i) pentru familia al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,40 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit, după cum urmează: la 0,1640 ISR pentru familia cu un copil (de la 0,080 ISR); la 0,3280 ISR pentru familia cu doi copii (de la 0,160 ISR); la 0,4920 ISR pentru familia cu trei copii (de la 0,240 ISR); la 0,6560 ISR pentru familia cu patru copii şi mai mulţi (de la 0,320 ISR);

ii) pentru familia al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,40 ISR, dar până la 1,06 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este stabilit după cum urmează: 0,1500 ISR pentru familia cu un copil (de la 0,066 ISR); 0,3000 ISR pentru familia cu doi copii (de la 0,132 ISR); 0,4500 ISR pentru familia cu trei copii (de la 0,198 ISR); 0,6000 ISR pentru familia cu patru copii şi mai mulţi (de la 0,264 ISR);

iii) pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,40 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit după cum urmează: 0,214 ISR pentru familia cu un copil (de la 0,130 ISR); 0,428 ISR pentru familia cu doi copii (de la 0,260 ISR); 0,642 ISR pentru familia cu trei copii (de la 0,390 ISR); 0,856 ISR pentru familia cu patru copii şi mai mulţi (de la 0,520 ISR);

iv) pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,40 ISR şi până la 1,06 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este stabilit după cum urmează: 0,204 ISR pentru familia cu un copil (de la 0,120 ISR); 0,408 ISR pentru familia cu doi copii (de la 0,240 ISR); 0,612 ISR pentru familia cu trei copii (de la 0,360 ISR); 0,816 ISR pentru familia cu patru copii şi mai mulţi (de la 0,480 ISR).
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatia copiilor Cecilia3 Cecilia3 Unde se depune cererea pentru acordarea alocatiei pentru copil atunci cand s-au schimbat conditiile de acordare ( in speta venitul lunar realizat de parinte in ... (vezi toată discuția)
Alocatie complementara anknela anknela Buna ziua.am si eu o intrebare...as vrea sa stiu daca pot sa fac dosar de alocatie complementara pentru baietelul meu de aproape 3 ani,daca sotul meu nu are ... (vezi toată discuția)
Alocatie complementara stefaniaalina75 stefaniaalina75 Care este suma pe membru de familie pentru alocatia complementara? (vezi toată discuția)