O directivă europeană recent publicată aduce mai multă transparență privind diferențele de salarii dintre femei și bărbați sau dintre angajații din aceeași unitate. După ce va ajunge să fie transpusă și în legislația muncii din România, va apărea dreptul celor interesați de a cere și primi o serie de detalii legate de salariile celorlalți colegi, însă sunt deja prevăzute o serie de limite legate de informațiile ce pot fi dezvăluite.
Directiva (UE) 2023/970 va da posibilitatea, din momentul în care prevederile ei se vor regăsi și în legislația națională, lucrătorilor de a cere și de a primi informații necesare pentru a evalua dacă sunt sau nu discriminați salarial față de alți angajați din aceeași companie care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.
Informațiile despre salarizare ce vor trebui oferite de angajatori, fie la cerere, fie din oficiu o dată pe an, nu fac referire la detalii exacte legate de angajați și salarii, ci vizează diferențele dintre anumite drepturi și nivelurile medii salariale.
Mai exact, vor fi oferite informații despre media de salarii și de prime/beneficii, împărțite pe sexe și pe categorii de lucrători. De exemplu, care este diferența de salariu dintre femei și bărbați, inclusiv la nivelul beneficiilor salariale și extrasalariale, diferența mediană de salariu dintre toți angajații, proporția dintre femei și bărbați care primesc beneficii (extra) salariale, diferența de salariu dintre angajate și angajați pe categorii de lucrători, defalcate în funcție de salariul de bază obișnuit și beneficiilor salariale și extrasalariale.
Aceste detalii vor trebui puse la dispoziție celor interesați fie de către angajator, fie de către o instituție de promovare a egalității care le va obține prin diseminarea informațiilor fiscale transmise de firmă.
Totuși, documentul prevede o garanție suplimentară în cazul în care informațiile ce trebuie oferite ar duce la dezvăluirea, în mod direct sau indirect, a salariului unui coleg care poate fi identificat.
Dacă, de exemplu, într-un anumit departament există doi lucrători care fac aceeași muncă, iar unul dintre ei ar solicita angajatorului detalii despre nivelul mediu salarial din departament, s-ar putea afla ușor care este salariul colegului. Decizia încearcă să nu permită o astfel de dezvăluire, punând doar la dispoziția reprezentanților salariaților sau organismului de promovare a egalității informațiile despre nivelurile medii de salarizare, și nu direct angajaților care le solicită.
După analizarea informațiilor primite, oricare dintre cele două entități vor putea să îndrume angajatul spre o eventuală acțiune legată de discriminare salarială împotriva angajatorului, dacă aceasta va exista. Această consiliere trebuie să fie făcută fără să se ajungă la dezvăluirea salariilor celor care au aceleași atribuții.
Pe de altă parte, vor fi
interzise clauzele de confidențialitate, dacă ele vizează informațiile legate de salariu, tocmai pentru a asigura respectarea dreptului la egalitate salarială.
În schimb, angajatorii vor putea solicita angajatului care a obținut informații despre salariul/salariile altor colegi să nu utilizeze informațiile respective decât în scopul de a-și apăra dreptul la egalitate salarială.
Atenție! Directiva europeană nu este aplicată momentan. Statele membre ale UE, printre care și România, vor trebui să-i transpună prevederile în legislația națională prin acte normative, pană la data de 7 iunie 2026.