Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
OMS: Obezitatea în Europa a atins „proporții epidemice” și contribuie la moartea a peste 1 milion de europeni în fiecare anProblema obezității în Europa a atins „proporții epidemice”, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății într-un raport al biroului regional european, informează Politico. Obezitatea provoacă moartea a peste 1,2 milioane de persoane în fiecare an în Europa, potrivit raportului.
Cazurile de obezitate sunt în creștere alarmantă: 59% dintre adulți și aproape 1 din 3 copii sunt supraponderali sau obezi, se arată în studiul OMS. De asemenea, datele preliminare arată că pandemia a crescut riscul de apariție a obezității în rândul copiilor și a adolescenților.
Aproape un sfert din populația adultă a Europei suferă de obezitate – o rată mai mare se întâlnește doar pe continentele americane, potrivit OMS, informează France24.
În raport, OMS Europa a evidențiat influența negativă pe care o au aplicațiile serviciilor de curierat care ar putea să contribuie la problema obezității, întrucât încurajează o viață sedentară. Pandemia și restricțiile de circulație au dus la o utilizare mai frecventă a acestor aplicații.
Creșterea economică în 2022 va fi mai mică decât se crezuse. Comisia de Prognoză a revizuit în scădere la 2,9% estimarea inițialăComisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an. Este vorba despre o scădere cu 1,4 puncte procentuale, de la 4,3%, cât previziona anterior, la 2,9%.
În varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu, CNSP arată că suprapunerea şocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale preţurilor la energie şi alterarea lanţurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectând totodată aşteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.
Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an.
Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.
Popescu: Asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. Cel târziu în 2026 vom avea gaze din Marea NeagrăSemnarea contractului pentru finalizarea preluării de către Romgaz a participaţiei în perimetrul Neptun Deep reprezintă prima cărămidă pentru independenţa energetică a României şi îmi doresc ca la finele lui 2026, cel târziu, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Pot spune că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. (...) Azi, practic, asistăm şi la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiţii din România. Vorbim de miliarde de euro care vor fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră.Vorbim despre investiţii pe orizontală, investiţii pentru a putea scoate aceste gaze naturale şi, alături de investiţiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiţii energetice din România.Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacţie, paşii următori să urmeze cât mai repede şi îmi doresc ca cel mai târziu la sfârşitul lui 2026, poate de ce nu începutul lui 2026, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi România să devină şi un furnizor de securitate energetică regională, aşa cum e normal să fie", a spus ministrul Energiei, la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacţiei de achiziţie de către Romgaz a acţiunilor Exxon pentru preluarea participaţiei în perimetrul Neptun Deep.
Comentarii articol (0)