Persoanele care ajută refugiați din zona conflictului armat din Ucraina pot primi bani de la stat pentru ajutorul pe care l-au acordat (decontarea cheltuielilor de mâncare și cazare).
Aceste sume reprezintă cheltuieli, nu venituri, astfel că nu este necesară declararea lor prin declarația unică pentru a fi impozitate, sunt de părere specialiștii. Practic, este vorba despre niște cheltuieli pe care statul le decontează ulterior persoanelor care au ajutat refugiați.
„În ceea ce le privește pe persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, acestea trebuie să știe că, în principiu, sumele primite drept decont din partea statului pentru cheltuielile realizate ar trebui să fie neimpozabile. În opinia noastră, putem înțelege că, atâta timp cât sunt numite «cheltuieli» și, mai mult, sunt decontate doar pe baza unor documente justificative, acestea nu ar trebui să fie asimilate unor venituri (de orice natură). Ar fi binevenită, însă, o confirmare din partea autorităților”, au precizat Claudia Sofianu și Corina Mîndoiu, Parteneri EY România, conform unei opinii remise redacției avocatnet.ro.
Cu alte cuvinte, atâta timp cât sumele suportate de persoanele care au oferit ajutor refugiaților poartă denumirea de cheltuieli, iar demersul de recuperare a lor presupune decontarea pe baza documentelor justificative, acestea nu pot fi asimilate veniturilor și, pe cale de consecință, nu pot fi supuse impozitării.
Amintim că de la momentul declanșării conflictului armat în Ucraina (24 februarie 2022), foarte mulți refugiați au ajuns în România căutând ajutor. Autoritățile române au venit în întâmpinarea acestei necesități și s-au adoptat o serie de acte normative în acest sens. Au fost adoptate OUG nr. 20/2022, prin care se dă posibilitatea decontării sumelor cheltuite cu hrana refugiaților (20 lei/zi/refugiat), și OUG nr. 28/2022 care dă posibilitatea decontării sumelor cheltuite cu cazarea refugiaților (50 lei/zi/refugiat). Aceste cheltuieli pot fi decontate de persoanele care oferă sprijin refugiaților conform mecanismului explicat în HG nr. 336/2022.
Comentarii articol (1)