Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Prețul energiei electrice a scăzut în apriliePreţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a înregistrat o scădere cu 36,5% în luna aprilie faţă de martie, potrivit rapoartelor lunare publicate pe site-ul operatorului bursier şi analizate de Agerpres.
Astfel, în aprilie preţul mediu a fost 861 lei pe MWh, faţă de 1.356 lei pe MWh în martie.
Totuşi, comparativ cu aprilie 2021, cotaţia pe piaţa spot este mai mare cu 178%.
Valoarea totală a tranzacţiilor în aprilie 2022 pe această piaţă a fost de 1,781 miliarde de lei, în creştere cu 132% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 17%, până la 2.007.699 MWh.
Premieră în alpinismul românesc: Horia Colibășanu a cucerit singurul vârf neatins de româniPremieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a cucerit singurul vârf neatins de români. Este al treilea vârf ca înălțime al planetei.
În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc.
Alpinistul a urcat astfel pe singurul munte de 8.000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8.586 m.).
„Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid. Despre colegii săi, Marius Gane și Peter Hamor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf”, se arată pe pagina alpinistului.
ONU: 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiuluiAproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot părăsi țara din cauza problemelor de infrastructură și a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat un oficial al agenției ONU pentru alimente, citat de Sky News.
Aceste blocaje sunt considerate un factor care stă la baza prețurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, înainte de a se relaxa ușor în aprilie, a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb (mazăre) în sezonul 2020/2021 și al șaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor.
„Este o situație aproape îngrozitoare cea pe care o vedem în acest moment în Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi țara pur și simplu din cauza lipsei de infrastructură, a blocării porturilor”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAO, într-o conferință de presă.
Comentarii articol (0)