Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
UE renunță la recomandarea privind purtarea măştilor pe aeroporturi şi în avioaneUniunea Europeană va relaxa măsurile anti-COVID pentru călătoriile aeriene, anunțând că va renunţa la recomandarea privind purtarea măştilor pe aeroporturi şi în avioane, începând de luni, 16 mai.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au anunțat măsura relaxării într-un comunicat comun, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
„Pasagerii ar trebui să continue să respecte solicitările liniei aeriene şi, unde măsurile preventive sunt opţionale, să ia decizii responsabile şi să respecte alegerea celorlalţi pasageri. În special, un pasager care tuşeşte şi strănută ar trebui să ia puternic în considerare să poarte o mască, pentru liniştirea celor aşezaţi în apropiere”, a declarat directorul EASA, Patrick Ky, potrivit comunicatului citat.
În acelaşi timp, cele două autorităţi susţin că purtarea măştii rămâne una dintre cele mai bune metode de a preveni transmisia coronavirusului.
Chirițoiu: Nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii în următoarele luniPreşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat miercuri că nu se aşteaptă ca în următoarele luni să scadă pe burse preţul gazelor naturale, al electricităţii sau al carburanţilor şi de aceea vor trebui luate măsuri de ajutorare şi de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili.
"Nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii în următoarele luni. Deci, trebuie să avem într-adevăr măsuri de ajutorare, măsuri de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili. Şi aţi văzut că s-au luat şi pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, dar şi pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii.Sunt o serie de măsuri pentru companii, se numesc măsuri de ajutor de stat permise de legislaţia Uniunii. Uniunea a venit cu un cadru special acum, s-a adaptat crizei din Ucraina. În limbajul de Bruxelles avem cadrul temporar Ucraina, aveam până acum cadrul temporar Covid, acum trecem pe cadrul temporar Ucraina, deci sunt măsuri de ajutor de stat care sunt permise şi care s-au luat şi se vor lua", a declarat şeful autorităţii de concurenţă în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.
El a fost întrebat dacă românii trebuie să se obişnuiască cu aceste preţuri ridicate la carburanţi şi energie, iar Chiriţoiu a oferit explicaţii la o declaraţie a sa mai veche, făcută înainte de război, confirmată
"undeva pe jumătate de realitate" şi a subliniat că trebuie găsite soluţii la creşterile de preţ
"nu să ne obişnuim" cu acestea.
Toate valurile de caniculă sunt intensificate de schimbările climatice provocate de om (studiu)Toate valurile de caniculă poartă deja amprenta măsurabilă şi caracteristică a încălzirii planetei noastre, au anunţat miercuri mai mulţi oameni de ştiinţă specializaţi în analizarea legăturilor dintre evenimentele meteo extreme şi schimbările climatice.
Încălzirea provocată de activităţile umane stimulează, de asemenea, frecvenţa şi intensitatea inundaţiilor în anumite regiuni ale lumii, precum şi apariţia unor episoade de secetă. În acest caz, însă, legătura dintre fenomene este mai puţin sistematică, potrivit unui document publicat miercuri şi prezentat ca un ghid pentru jurnalişti.
„Nu există niciun dubiu că schimbările climatice modifică regulile jocului în ceea ce priveşte valurile de caniculă”, a declarat Friederike Otto, cercetătoare la Imperial College din Londra şi coautoare a studiului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Comentarii articol (0)