1. Contestația se depune tot la unitatea fiscală emitentă a actului vizat. Contribuabilii care consideră că le-au fost încălcate drepturile printr-un titlu de creanță sau printr-un alt act administrativ-fiscal pot face o contestație, în 45 de zile de la comunicarea titlului sau a actului fiscal, direct la unitatea fiscală emitentă. Deși activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale a fost preluată de MF, unitățile emitente din ANAF ale actelor contestate au, în continuare, un rol important de jucat în cadrul procedurii.
2. Unitatea ANAF întocmește dosarul contestației și îl trimite la MF. Într-un termen de cinci zile de la data primirii contestației, unitatea ANAF la care s-a depus aceasta întocmește un dosar care este trimis structurii de soluționare din cadrul MF. Dosarul include contestația, actul fiscal atacat și anexele acestuia (copie), dovada comunicării actului fiscal atacat (din care să reiasă data comunicării), copii ale documentelor ce au legătură cu cauza, documentele depuse de contestatar și oricare alte înscrisuri necesare soluționării cauzei, precum și referatul cu propuneri de soluționare.
3. În procedură pot interveni alte persoane. Intervenția altor persoane în procedura de soluționare poate fi voluntară sau forțată. Prima este o participare la cerere a terților ale căror interese juridice fiscale vor fi afectate de decizia emisă de structura din MF (terții pot depune cererea de intervenție voluntară direct la structura din cadrul MF, însă nu mai târziu de momentul emiterii deciziei de soluționare). A doua este este o participare a unor terți ca urmare a intervenției structurii de soluționare sau a cererii contestatarului.
4. Structura specializată din MF poate cere clarificări. Acolo unde este cazul, aceasta poate cere lămuriri de la unitatea care a emis actul contestat (puncte de vedere), dar și de la direcții de specialitate din MF, ANAF sau alte instituții sau autorități de stat (clarificări pentru interpretarea cadrului legislativ).
5. Decizia de soluționare este emisă de structura specializată din MF. După analizarea tuturor informațiilor aflate la dispoziție, decizia emisă, care ajunge inclusiv la contribuabil (conform regulilor de la articolul 47 din Codul de procedură fiscală), este semnată de conducătorul structurii de soluționare a contestațiilor sau de o persoană cu funcție de conducere împuternicită de acesta. Contestația poate fi respinsă în tot sau în parte sau poate fi admisă în tot sau în parte.
6. Atacarea sau reexaminarea soluțiilor. Contribuabilii au posibilitatea de a ataca, la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă, decizia de soluționare emisă de structura din MF. Totodată, contribuabilii au și posibilitatea de a cere reexaminarea unei decizii de soluționare a unei contestații fiscale, dacă apar noutăți care ar schimba radical soluția inițială.