Acest mecanism este, practic, o modalitate oferită de stat pentru a facilita sprijinirea entităților non-profit sau a unităților de cult fără ca cei care fac redirecționarea să scoată vreun ban în plus din buzunar. Din păcate, așa cum se subliniază în practică adesea de către contabili, este prea puțin folosit, întrucât, pe de o parte, e prost înțeles de către contribuabili sau, pe de altă parte, e privit cu scepticism de către cei care fac redirecționarea în privința destinației finale a procentului respectiv.
Cât mai simplu pus: din 10% impozit ce merge la stat, putem alege să trimitem anual 3,5% unei organizații (umanitare, de protecție a copilului, a victimelor unor agresiuni, de protecția și îngrijirea animalelor) sau bisericilor, de pildă.
Pentru cei care nu depun declarația unică, dar nu numai, adică salariați sau pensionari, modul cunoscut de a redirecționa procentul din impozitul datorat statului este acela de a completa, în maximum două minute, un formular fiscal (230) pus la dispoziție chiar de entitatea pe care vor să o sprijine, acestea din urmă fiind cele care se duc apoi cu formularele la organul fiscal (cum se face asta în 2022, având în vedere că relația cu Fiscul este aproape exclusiv la distanță).
Mai pot depune formularul 230 însă și unii dintre cei care completează în mod normal declarația unică, adică cei care obțin venituri impuse pe bază de norme de venit (activități independente, agricole, activități sportive, proprietate intelectuală ori cedarea folosinței bunurilor - chirii).
În schimb, cei care obțin venituri fiscalizate prin declarația unică și pentru care venitul net se determină în sistem real pot să facă redirecționarea prin declarația unică.
Formularul se poate depune și prin Spațiul Privat Virtual, dacă acesta nu e trimis entității către care merge apoi procentul din impozit, dat termenul-limită este în toate cazurile cel de 25 mai.
Aici, depășirea termenului e în dezavantajul contribuabilului și a entității pe care vrea să o ajute, întrucât redirecționarea se va mai putea face abia pentru anul fiscal următor.
Notă: ANAF a publicat acum un an un ghid orientativ pentru contribuabilii interesați de redirecționarea procentului, dar acesta nu mai e în totalitate de actualitate, pentru că anul trecut nu mai era posibilitatea depunerii sale direct la entitățile beneficiare.
Comentarii articol (0)