Ordinul ANAF nr. 15/2021, apărut în Monitorul Oficial în luna ianuarie, a adus modificări în conținutul formularului 230, care are termen de depunere pe 25 mai, dar și în conținutul procedurii aferente depunerii pentru anul acesta.
De ce au fost necesare acestea, pe scurt? Să ne aducem aminte că, anul trecut, a trebuit să completăm un formular care conținea, practic, două redirecționări - una pentru perioada ianuarie-martie 2019 și alta pentru restul anului 2019 (chestiune care s-a întâmplat deoarece au intervenit modificări, în anul 2019, privind procentul ce poate fi redirecționat).
De anul acesta, prin formularul 230, putem redirecționa, pentru veniturile începând cu 1 ianuarie 2020, pentru întregul an fiscal, până la 3,5% din impozitul venit.
Astfel, ordinul ANAF publicat la începutul anului a introdus noul formular, într-o variantă mai „aerisită” decât precedenta, întrucât nu mai există fracționări ale perioadelor de redirecționare, cum s-a întâmplat anul trecut.
Cele două funcțiuni ale D230 sunt, practic, următoarele:
- să ceri statului să redirecționeze până la 3,5% din impozitul anual pe care îl datorezi, în scopul susținerii entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau unităților de cult;
- să ceri restituirea, de la stat, a sumelor ce reprezintă cheltuielile făcute cu acordarea de burse private.
La fel ca și până acum, formularul se poate depune de către salariați, pensionari, PFA-uri și cei cu alte tipuri de activități independente, din activități sportive, proprietate intelectuală și din chirii.
Atenție! Întrucât, în anul precedent, s-au acordat de la stat anumite ajutoare financiare, sub forma indemnizației de șomaj tehnic, în cazul salariaților, respectiv sub forma indemnizațiilor de stare de urgență/alertă pentru PFA-uri și alți profesioniști, pentru aceste indemnizații NU se poate face niciun fel de redirecționare de impozit.
Formularul 230 poate fi depus, până la 25 mai, atât fizic, la organul fiscal, cât și prin mijloace electronice.
Comentarii articol (1)