OUG nr. 69/2020, care a intrat în vigoare de joi, stabilește că cei care vor să redirecționeze parte din impozitul pe profit pot face acest lucru până la data de 30 iunie 2020. De anul acesta, cei care doresc să susțină astfel ONG-urile sau bursele private pot depune formularul 230 într-o formă schimbată.
Concret, se poate face redirecționarea o dată la doi ani, nu anual, cum se proceda până acum. Mai mult, pe lângă salariați și pensionari, și cei care obțin venituri din anumite activități independente pot utiliza acest formular, cum sunt cei care obțin venituri din chirii.
Termenul de depunere a formularului 230 a fost prelungit până la sfârșitul lunii iunie pentru că, în contextul pandemiei de coronavirus, neintroducerea acestei măsuri ar fi dus la diminuarea fondurilor ce merg la entitățile nonprofit și unitățile de cult, precum și cele pentru acordarea de burse private.
Noul model al formularului 230 a fost oficializat spre sfârșit de ianuarie prin Ordinul ANAF nr.147/2020, care permite redirecționarea unei părți din impozitul pe veniturile din anul 2019. Tot cam în aceeași perioadă, Guvernul a decis să amâne termenul depunerii acestuia până pe 25 mai, astfel încât doritorii să aibă mai mult timp pentru completarea formularului. Amânarea a devenit oficială prin publicarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2020.
De anul acesta, cei care vor alege să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pot face asta către aceeași entitate, pentru doi ani. Acest lucru e posibil prin bifarea căsuței special destinate acestei opțiuni din cadrul formularului 230. La finalul celor doi ani, cererea poate fi reînnoită.
Procentul de 3,5% poate fi acordat entităților non-profit care sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult, dar și pentru burse private. Până acum, pentru acordarea de burse private se putea redirecționa un procent de 2%.
În plus, pe lângă contribuabilii care realizează venituri din salarii și/sau din pensii, formularul mai poate fi depus și de către cei care obțin venituri din:
- activităţi independente/activități agricole, impuse pe bază de normă de venit;
- activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
- drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
- cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
Așadar, secțiunea a doua, privind datele referitoare la categoriile de venit (venituri din salarii și asimilate salariilor și venituri din pensii), a fost eliminată și s-a trecut direct la completarea destinației sumei redirecționate (bursă privată sau susținerea unei entități non-profit/unitate de cult).
Prin completarea acestui formular se redirecționează o parte din impozitul care ar merge oricum către statul român. Mai exact, potrivit Codului fiscal, acea parte din impozit care e redirecționată de contribuabil se duce direct la cineva care are nevoie de banii respectivi.
Comentarii articol (6)