Potrivit Ordinului ANAF nr. 936/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, ONG-urile care au primit formulare 230 completate pot să le depună online, cu mențiunea ca acestea să fie scanate și însoțite de borderou. De asemenea, contribuabilii nu vor mai fi notificați de către ANAF cu privire la redirecționarea unei sume din impozitul anual datorat.
Aceste măsuri se aplică atât în perioada stării de urgență, cât și timp de 30 de zile de la terminarea acesteia, pentru a se reduce, pe cât posibil, interacțiunea dintre oameni.
Prin urmare, sumele de până la 3,5% din impozitul anual datorat vor ajunge în conturile ONG-urilor fără notificarea contribuabililor, urmând ca, după expirarea celor 30 de zile de la încheierea stării de urgență, organele fiscale să emită notificările pentru toate formularele 230 depuse pe bază de borderou de către entitățile non-profit sau unitățile de cult beneficiare.
Aceste modificări referitoare la modalitatea de depunere a formularelor 230 au fost făcute și pentru că persoanele fizice care obțin venituri din salarii și pensii nu au cont în Spațiul Privat Virtual (SPV), așa încât comunicarea dintre acestea și organele fiscale se face fie prin poștă, fie față în față.
Chiar dacă unele declarații fiscale, inclusiv formularul 230, pot fi transmise în format electronic prin intermediul SPV sau cu ajutorul unei semnături electronice, totuși nu toți contribuabilii se folosesc de aceste instrumente.
Este de menționat că persoanele care au obținut venituri din salarii, pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă pot redirecționa 3,5 % din impozitul pe venit numai pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019. Pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 se păstrează regulile de anul trecut, respectiv procentul de 3,5% va merge numai către ONG-urile care sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult, iar pentru susținerea burselor private se va redirecționa tot 2%.
Restul cotribuabililor, însă, pot să redirecționeze cei 3,5% din impozitul anual datorat pentru întreaga perioadă 1 ianuarie - 31 decembrie 2019 către o entitate non-profit sau către susținerea de burse private.
Reamintim că președintele țării a anunțat prelugirea stării de urgență cu încă 30 de zile, așa încât, dacă acest termen nu se mai modifică, România ar trebui să rămână în stare de urgență până la data de 14 mai.
Comentarii articol (2)