Actualul model al formularului 230 a fost stabilit prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 614/2020, ale cărui prevederi se aplică deja.
În momentul de față, declarația 230 permite ca 3,5% din impozitul pe venit să poată fi redirecționat către bursele private numai pentru veniturile aferente perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019, în timp ce, pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 se păstrează regulile de anul trecut, așa încât procentul de 3,5 % va merge numai către ONG-urile care sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult, iar pentru susținerea burselor private se va păstra procentul de 2%.
Această regulă este valabilă pentru persoanele care au obținut venituri din salarii, pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportive.
Practic, formularul 230 cuprinde acum atât textul formularului de anul trecut (folosit pentru perioada 1 ianuarie-31 martie 2019), cât și textul formularulului stabilit în luna ianuarie (utilizat pentru perioada 1 aprilie-31 decembrie 2019).
De cealaltă parte, restul categoriilor de contribuabili care pot depune această declarație (persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente/activități agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, precum și din cedarea folosinței bunurilor) pot să redirecționeze cei 3,5% din impozitul anual datorat pentru întreaga perioadă 1 ianuarie - 31 decembrie 2019 către o entitate non-profit sau către susținerea de burse private.
Așadar, categoriile de persoane care pot alege să redirecționeze 2% sau 3,5% din impozitul pe venit rămân aceleași. Astfel, pe lângă contribuabilii care realizează venituri din salarii și/sau din pensii, formularul mai poate fi depus și de către cei care obțin venituri din:
- activităţi independente/activități agricole, impuse pe bază de normă de venit;
- activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
- drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
- cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
De asemenea, rămâne valabilă posibilitatea de a redirecționa acești bani timp de doi ani către aceeași entitate, urmând ca cererea să fie reînnoită după expirarea acestei perioade.
Formularul 230 a fost modificat de două ori în decursul acestui an, astfel că prima ajustare a fost făcută la finalul lunii ianuarie 2020, prin Ordinul ANAF nr.147/2020. Cei care au ales deja să direcționeze parte din impozitul anual datorat, prin intermediul vechilor formulare, nu trebuie să refacă documentele.
Prin completarea formularului 230 se redirecționează, către entități nonprofit sau unități de cult, o parte din impozitul care ar merge oricum către statul român. Mai exact, potrivit Codului fiscal, acea parte din impozit care e redirecționată de contribuabil se duce direct la cineva care are nevoie de banii respectivi.
Comentarii articol (0)