Pentru a afla exact dacă un PFA se poate încadra în această enumerare, am transmis o solicitare Ministerului Educației. Potrivit răspunsului instituției reiese că PFA-urile nu se potrivesc definiției partenerului de practică și, astfel, nu pot primi elevi sau studenți în practică.
"În sensul OUG nr. 44/2008 privind privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, persoana fizică autorizată (PFA) este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă. Având în vedere că enumerarea partenerilor de practică implică doar persoanele juridice ce desfășoară o activitate în corelație cu specializările din nomenclatorul domeniilor și al programelor de studii universitare, domeniilor și programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, document elaborat de Ministerul Educației, fără a include și persoanele fizice autorizate, fără personalitate juridică, opinăm că în speță legiuitorul a distins fără echivoc cu privire la partenerii de practică în categoria cărora nu a inclus PFA", se arată în răspunsul transmis avocatnet.ro de către Ministerul Educației.
Reamintim condițile pe care o firmă trebuie să le îndeplinească pentru a primi elevi sau studenți în practică, conform Legii 258. Înainte de toate, firma trebuie să încheie cu unitatea/instituția de învățământ un contract-cadru de colaborare sau o convenție. De asemenea, elevul sau studentul nu poate face practică oricum, ci pe baza unui program sau portofoliu de practică, ce este întocmit de instituția de învățământ pe care o urmează.Obligațiile oricărui partener de practică sunt legate de:
- o dotare corespunzătoare (logistică, tehnică și tehnologică) pentru ca practicantul să-și valorifice cunoștințele teoretice;
- specialiști cu studii medii și superioare care să coordoneze și să participe la evaluarea desfășurării practicii;
- programul de activitate să fie stabilit astfel încât practica să nu depășească ora 20:00.
În timpul perioadei de practică, firma îl poate angaja pe practicant, încheiindu-i acestuia un contract de muncă pe durată determinată, respectiv plătindu-i salariu.
La finalul stagiului de practică, practicantul va primi un calificativ de la partenerul de practică și organizator, în acord cu programa analitică/ portofoliul de practică. Evaluarea și notarea finală vor veni de la instituția de învățământ.