„Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, caz în care nu va beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de actul normativ (...) Încadrarea salariatului cu contract individual cu timp parțial se poate realiza la nivelul salariului minim brut de 2.550 lei, raportat la numărul de ore prevăzute în contract. Oricum, facilitățile fiscale aplicabile pentru suma de 200 de lei, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, sunt aplicabile doar pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază”, a precizat azi inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu.
„Începând cu data de 1 iunie 2022 (...) în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor în următoarele situații: (...)
b) nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei, în cazul persoanelor nou-angajate în perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv”, scrie în OUG nr. 67/2022.
Facilitatea netaxării s-ar aplica, practic, pentru orice angajare făcută în iunie - decembrie anul acesta. Doar că, reiese din textul de mai sus, în contract se pune în mod cert, din start, suma de 2.750 de lei ca salariu brut, iar nu 2.550 de lei, după care angajatorul modifică și acordă cei 200 de lei.
„Coroborând dispozițiile lit. a) și b) din cadrul art. 1 alin (1) din OUG 67/2022, observăm că pentru persoanele nou-angajate în perioada 01.06.2022 – 31.12.2022, salariul de bază ar trebui să fie direct 2.750, fiind exclusă varianta în care s-ar stabili un salariu de 2.550 și acesta ar fi majorat voluntar cu cei 200 de lei. Asta pentru că lit. a) face referire exclusiv la contractele aflate în executare la 01.06.2022, deci numai cele încheiate anterior pot fi majorate oricând în acest interval”, a explicat consilierul juridic specializat în relații de muncă Dan Năstase pentru redacția noastră.
Doar că acestor noi angajați ar trebui să li se explice foarte clar că cei 200 de lei sunt pe regimul de netaxare din OUG nr. 67/2022 și că, cel mai probabil, de la anul vor încasa un net mai mic. Dacă salariul minim va fi majorat din 2023 de Guvern pentru toată lumea la suma de 2.750 de lei, atunci netul acestor noi angajați va fi mai mic pentru că și cei 200 de lei cărora nu li se aplică taxe în următoarele luni vor fi impozitați și li se vor aplica contribuții.
Important de reținut aici e că salariul este stabilit aici prin negociere cu noul salariat, nu e vorba de aceeași situație cu majorarea voluntară a salariilor minime din contractele actuale, potrivit explicațiilor specialistului. Firma nu va putea decide, unilateral, să retragă din brutul convenit inițial cei 200 de lei, nici chiar din 2023, dacă salariul minim nu va ajunge la valoarea de 2.750 de lei.
În fine, desigur, firmele au libertatea să acorde cei 2.750 de lei, dacă își permit, sau nu. „Sigur, în această perioadă pot fi încheiate contracte individuale de muncă la nivelul salariului minim sau până la 2.749 de lei, dacă acesta rezultatul negocierii părților, însă salariații nu pot beneficia de măsura socială prevăzute de OUG 67/2020, așa cum nu pot beneficia nici cei care la data 01.06.2022 au un salariu de bază aflat în intervalul 2.551 de lei și 2.750 de lei și nici cei încadrați cu timp parțial sau cei care, deși au un contract cu normă întreagă, nu au funcția de bază la acel loc de muncă”.
În concluzie, cei care angajează pe salariul minim de 2.550 de lei ulterior datei de 1 iunie nu vor putea să acorde mărirea netaxabilă. De ce? Pentru că nu se mai încadrează pe niciuna dintre cele două situații avute în vedere de OUG 67:
- salariatul cu pricina nu era în firmă angajat cu contract cu normă întreagă la 1 iunie;
- salariatului, care a fost angajat ulterior acestei date, trebuia să i se dea direct 2.750 de lei, pentru că așa prevede ordonanța („nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei, în cazul persoanelor nou-angajate în perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv”); chestiunea e valabilă și pentru contractele încheiate chiar începând cu 1 iunie.
Comentarii articol (1)