1 iunie
Salariu minim diferențiat și facilități pentru un domeniu nou. Angajatorii din domeniul agroalimentar vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi ale cărei prevederi se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.Majorări netaxabile pentru cei plătiți cu minimul pe economie. Angajatorii care dau 200 de lei în plus lunar celor care sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară nu datorează, în perioada iunie - decembrie 2022, taxe salariale pentru această majorare. Măsura este prinsă într-o ordonanță oficializată recent de Guvern, facilitatea fiind și pentru cei nou-angajați direct cu un salariu brut de 2.750 de lei.
6 iunie
Expiră contractele colective de muncă a căror valabilitate a fost prelungită în contextul stării de alertă. Contractele colective de muncă ce ar fi expirat pe perioada stării de alertă au fost ținute în vigoare pe toată această perioadă, însă ele urmează să expire la finele zilei de 6 iunie 2022. Angajatorii erau obligați să inițieze negocierile cu salariații ceva mai devreme - până spre finalul lunii aprilie 2022.Declarația de beneficiar real trebuie depusă până pe 6 iunie. Ridicarea stării de alertă a readus în prim-plan o obligație declarativă mai veche și una mai nouă, ambele referitoare la raportarea beneficiarilor reali ai companiilor. În primul rând, companiile înființate înainte de 21 iulie 2019 au fost obligate să depună o (primă) declarație cu beneficiarii lor reali până la 21 iulie 2020. Din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul a amânat succesiv termenul-limită, acesta fiind stabilit acum la 90 de zile de la terminarea stării de alertă, adică până pe 6 iunie 2022. În al doilea rând, același termen se aplică pentru depunerea declarației anuale de beneficiar real în cazul firmelor care au în acționariat entități stabilite în țări riscante din punct de vedere al prevenirii spălării banilor.
Actele personale expirate în perioada stării de alertă trebuie schimbate. Cei ce au acte expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă nu trebuiau să se adreseze imediat autorităților pentru eliberarea unor documente cu un nou termen de valabilitate, ci le-au putut folosi în continuare timp de trei luni. Însă această perioadă de „grație” expiră la finele zilei de 6 iunie 2022.
16 iunie
Procedura pentru facilitățile din domeniul agroalimentar. Facilitățile amintite mai sus urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor. Acesta trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (adică în 30 de zile de la publicarea legii cu facilitățile, mai precis).27 iunie
Termen fiscal important. Anul 2022 este unul atipic, în anumite privințe, pentru plătitorii de impozit pe profit. Dacă de obicei aceste firme aveau trei mari obligații fiscale de rezolvat până la termenul din 25 martie, în 2022 a fost valabilă numai una dintre ele. Celelalte două sunt amânate cu trei luni, până pe 27 iunie - declararea și plata impozitului pe profitul anului 2021 și pregătirea, de către marii contribuabili, a dosarului prețurilor de transfer. În același timp, până pe 27 iunie mai trebuie declarat și plătit impozitul pe profit și de către ONG-uri.30 iunie
Termenul amnistiei fiscale din 2020. Amnistia fiscală dată prin OUG 69/2020 avea, ca termen-limită pentru depunerea cererilor, de către contribuabilii cu datorii bugetare, data de 31 ianuarie 2022. Însă, cel mai recent prin OUG 130/2021, s-a prevăzut mutarea termenului pe 30 iunie 2022.Pregătirea pentru e-Factura și e-Transport. Teoretic, până la finele lunii iunie, companiile și PFA-urile ar trebui să fie gata pentru raportările obligatorii, din iulie 2022, în sistemele e-Factura (raportarea facturilor electronice pentru achiziții publice în relația B2G și vânzări de produse riscante în relația B2B) și e-Transport (raportarea transporturilor rutiere de mărfuri aferente vânzărilor și/sau achizițiilor de produse riscante).
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).
Comentarii articol (0)