Este vorba despre proiecte ce permit autorităților locale să ceară bani pentru înființarea de centre de colectare deșeuri cu aport voluntar și construirea de insule ecologice digitalizate, ale căror beneficiari finali vor fi, de fapt, cetățenii.
Înființarea de centre de colectare cu aport voluntar
Acestea vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.
Potrivit ECOTIC, organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România, "anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR". După cum reiese din listele Ministerului Mediului, vor exista 13 CAV-uri de mari dimensiuni, care vor deservi municipii precum Brașov, Galați, Ploiești, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca sau București, și peste 550 de CAV-uri mai mici, ce vor fi deschise în localitățile cu mai puțini locuitori.
“Până în septembrie 2024, va trebui să instalăm cel puţin 250 de astfel de centre, urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie realizate celelalte 565. În total, vor fi peste 700 de centre de aport voluntar, unele dintre ele mici, altele de dimensiuni medii şi sunt 15 depozite pentru marile municipii care sunt mai complexe şi care pot oferi şi anumite servicii de reciclare”, transmiteau autoritățile în 2022.
Construirea de insule ecologice digitalizate
Autoritățile vor ca, prin cel de-al doilea program de investiții din domeniul managementului deșeurilor, primăriile să construiască, la nivel național, peste 13.000 de insule ecologice digitalizate. Lista finală a proiectelor selectate de Ministerul Mediului pentru construirea de insule ecologice digitalizate poate fi consultată aici.
Acestea sunt, în esență, seturi de containere, ce vor fi amplasate sub sau suprateran, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card doar în cazul persoanelor fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate primăriile beneficiare.
Asta înseamnă că, cei arondați la astfel de centre vor putea arunca gunoiul doar în baza unor carduri electronice. Insulele ecologice sunt gândite să deservească aproximativ 200 de apartamente fiecare.
“Pentru realizarea celor 13.700 de insule, unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de fonduri în funcţie de numărul de locuitori. Vom finanţa integral realizarea acestora, vom oferi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere”, a transmis ministrul mediului de la acea vreme.
Sumele pe care le vor putea cere primăriile pentru construirea de astfel de insule vor fi raportate la numărul de locuitori al orașului. Astfel, localitățile vor putea cere bani pentru construirea unui număr maxim de:
- 25 insule ecologice digitalizate - cele sub 20.000 locuitori;
- 50 insule ecologice digitalizate - cele între 20.001 și 50.000 locuitori;
- 100 insule ecologice digitalizate - cele între 50.001 și 100.000 locuitori;
- 200 insule ecologice digitalizate - cele între 100.001 și 200.000 locuitori;
- 300 insule ecologice digitalizate - cele peste 200.001 locuitori.
Comentarii articol (0)