Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă șoferilor să verifice cu atenție datele pe care le furnizează la plata rovinietei sau a taxei de pod, deoarece, în cazul înscrierii unor date greșite, ele pot fi corectate de autoritate, dar dacă, între timp, au fost emise amenzi pentru circularea fără plata acestor taxe, cei sancționați vor trebui să se adreseze instanțelor pentru anularea lor.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Într-un comunicat recent, CNAIR adresează șoferilor rugămintea de a verifica cu atenție datele de identificare ale vehiculelor înainte de achitarea rovinietei sau a taxei de pod, indiferent de modul în care se face acest lucru, adică prin SMS, în punctele de distribuție, prin terminale asistate ori neasistate, portaluri sau aplicații destinate telefoanelor mobile.
Motivul principal este faptul că datele înscrise greșit pot fi modificate relativ ușor de CNAIR, în urma unei solicitări din partea șoferilor, dar anularea unei eventuale amenzi pentru neplata rovinietei sau a taxei de pod nu mai este de competența autorității, acest lucru putând fi făcut doar la tribunal.
“Astfel, chiar și în condițiile în care corecțiile solicitate se pot realiza, procesele-verbale de constatare a contravenției încheiate nu pot fi anulate de către CNAIR, ci doar de o instanță de judecată și doar în urma formulării, de către utilizatori, a unor plângeri contravenționale împotriva acestora”, scrie, mai exact, în comunicatul autorității.
Atenționarea CNAIR vine în contextul în care, de la începutul anului, au fost înregistrate peste 500 de solicitări de corecție a numerelor de înmatriculare. Cele mai multe dintre solicitări au fost făcute după ce șoferii au primit amenzile acasă.
Potrivit CNAIR, cel mai des întâlnite erori au fost inversarea cifrelor aferente numărului de înmatriculare a vehiculului (de exemplu, 89 în loc de 98) și scrierea greșită a unui caracter din combinația de trei litere aferentă numărului de înmatriculare (de pildă, AFA în loc de APA).
“Prin urmare, o atenție sporită din partea utilizatorilor la achitarea tarifelor va conduce la evitarea tuturor demersurilor pentru încercarea de anulare a proceselor-verbale de constatare a contravenției și, implicit, la o degrevare a instanțelor de judecată”, mai subliniază CNAIR.
Apropo de amenzile pentru lipsa rovinietei, acum o lună, senatorii au adoptat un proiect ce prevede majorarea acestora, dar care, pentru a se putea aplica, trebuie să fie adoptat și la Camera Deputaților. Mai multe detalii despre rovinietă pot fi găsite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)