Acum, Legea adopțiilor sancționează penal pe părinții ori reprezentanți legali ai minorilor care primesc sau pretind bani ori alte foloase în scopul adopției. De asemenea, mai e sancționată și persoana care se oferă să intermedieze o adopție, fără drept, pentru a obține foloase materiale, precum și fapte de pretindere sau primire bani în contextul procedurilor de adopție în derulare.
La Senat a fost adoptată azi propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, care va introduce mai multe fapte penale în această lege. Dacă va trece și de deputați (în forma ce trece de Senat sau cu alte modificări), Legea adopțiilor va fi modificată după ce aceste propuneri apar în Monitorul Oficial.
Despre ce fapte penale noi vorbim, mai exact și cine e vizat de pedepse:
- fapta persoanei de a oferi sau de a da bani ori alte foloase materiale părintelui/reprezentantului legal al unui copil, pentru acesta sau pentru altul, în scopul adopției - închisoare între doi și șapte ani;
- fapta părintelui/reprezentantului legal de a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale în scopul stabilirii între o persoană și respectivul copil a unor legături asemănătoare celor dintre părinți și copii - închisoare între doi și șapte ani plus interzicerea unor drepturi;
- fapta persoanei care, fără drept, intermediază stabilirea unor astfel de legături, în scopul obținerii de foloase materiale - închisoare de la unu la cinci ani;
- fapta unei persoane de a oferi sau de a da bani ori alte foloase materiale părintelui / reprezentantului legal al copilului pentru acesta sau pentru altul, în scopul adopției (aici, pedeapsa cu închisoarea propusă de senatori este necunoscută pentru că la încărcarea raportului de amendamente au uitat -- cel puțin -- o foaie).
Propunerile din documentul ce merge acum la votul deputaților, ar veni „să întâmpine” o situație veche de trei decenii în România - vânzarea de minori. Și, deși nu avem statistici oficiale cu privire la numărul de copii vânduți în România - gravitatea acestui fenomen nu este negată niciodată când e adusă în discuție. Inițiatorii propunerii de față arată că, din 2001 și până acum, deși s-a angajat să o facă prin ratificarea unui act internațional, România nu a asigurat nici 20 de ani mai târziu transpunerea interdicției de vânzare de copii. Iar articolul din Codul penal privind traficul de minori nu acoperă toate situațiile din practică: dacă recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor nu e subsumată scopului exploatării sale, această faptă nu e infracțiune pe Codul penal actual.
Totodată, nici actualul art. 92 din Legea adopției nu e suficient, cu toate că incriminează fapte precum cele de mai sus, pentru că situația premisă e desfășurarea unei proceduri de adopție - dacă nu există demarată o procedură de adopție, așadar, nu suntem pe tărâmul de sancționare din art. 92 și faptele nu pot fi incriminate, arată inițiatorii propunerii.
Atenție! Propunerea legislativă trebuie adoptată și la Camera Deputaților, aprobată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (1)