__________
ACTUALIZARE (03.07.2023): Prin OUG 63/2023, Guvernul a prelungit termenul de depunere a solicitărilor de restructurare cu încă un an, astfel că noul termen este 30 iulie 2024. Acesta este valabil, însă, numai pentru cei ce au depus notificările până la 31 ianuarie 2023.
__________
Extinderea restructurării financiare introduse prin OG 6/2019 este prevăzută în OUG 85/2022, care se aplică din 17 iunie 2022, după apariția în Monitorul Oficial.
În primul rând, se prevede că persoanele juridice aflate în dificultate financiară, pentru care există riscul intrării în insolvență, își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2021, dar și obligațiile bugetare accesorii. Astfel, în mecanism se includ datoriile din anul 2021 (inclusiv cele stabilite în 2022 pentru perioade de până la finele anului 2021), în condițiile în care anterior erau incluse numai datoriile restante la 31 decembrie 2020.
Obligațiile bugetare la care se face referire sunt obligațiile de plată pentru orice sume trecute în titluri executorii aflate în evidența Fiscului pentru recuperare. Sunt incluse, de asemenea, obligațiile bugetare principale și accesorii stabilite de alte organe decât cele fiscale și amenzile de orice fel, atât timp cât au fost trimise, pentru recuperare, Fiscului după 1 ianuarie 2022 (și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală necesar în procedură).
Atenție! Conform OUG 85/2022, în noua formă a restructurării financiare nu pot fi incluse datoriile bugetare rămase neplătite dintr-o restructurare mai veche care a eșuat.
În al doilea rând, s-a stabilit o perioadă nouă pentru depunerea notificării de restructurare, fără de care firmele nu pot accesa mecanismul Guvernului. Notificările se pot depune începând din 20 iunie 2022 și până pe 31 ianuarie 2023. Cea mai recentă perioadă de notificare fusese activă între noiembrie 2020 și septembrie 2021.
În al treilea rând, ordonanța a stabilit un nou termen-limită pentru depunerea solicitării de restructurare, care nu poate fi transmisă fără ca în prealabil să se fi făcut notificarea de restructurare. Acesta este 31 iulie 2023, anterior fiind stabilit pentru 31 iulie 2022.
În fine, s-a introdus și un articol nou care dispune că datornicii își pot restructura inclusiv obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 și obligațiile bugetare accesorii aflate în evidența organelor fiscale locale pentru recuperare. Procedura de aplicare vine, însă, prin hotărâre a autorităților locale la nivelul fiecărei localități în parte.
Conform OG 6/2019, două condiții importante pentru a beneficia de restructurarea financiară a datoriilor bugetare sunt ca solicitantul să prezinte un plan de restructurare și un test al creditorului privat prudent (cele două se depun odată cu solicitarea de restructurare) și să aibă depuse, potrivit vectorului fiscal, toate declarațiile fiscale. Totodată, firmele trebuie să nu se afle în procedura insolvenței, să nu fie dizolvate și să nu poată beneficia de eșalonarea la plată.
După depunerea notificării de restructurare, Fiscul face niște verificări pentru a putea emite solicitantului, în cinci zile lucrătoare, certificatul de atestare fiscală. Apoi se poate depune solicitarea efectivă de restructurare financiară, care se soluționează în 30 de zile.
Comentarii articol (0)