Înainte de orice, trebuie să spunem răspicat că România se află în criză – cu toate ingredientele pentru economie pe care le presupune o criză – iar depanarea situației în care suntem ar presupune un set de politici pe care nu le vedem anunțate de Partidul de la guvernare.
În ciuda a ceea ce sunt dispuși să înțeleagă sau să accepte antreprenorii și mediul de business, această criză se pregătește să producă efecte în economia concretă. Astfel că acest text se adresează exclusiv celor care țin neapărat să înțeleagă, și nu celor care-și bagă capul în nisipul afecerilor lor.
Efectele în economie: despre asta vorbim mai jos.
Dar, înainte să schițăm ce urmează din punct de vedere al deciziei politice,
să explicăm mai întâi criza – configurând-o în patru puncte:
1. Deficitul de cont curent al României acum, în 2022 (de 6,2%), e mai mare decât în 2009 (cand era 4,7%), când intrasem în criza precedentă. Asta înseamnă că ne împrumutăm nu numai greu, ci și foarte scump – cel mai scump din toate statele UE, deși avem o creștere economică de top.
2. Deficitul bugetar e cam la nivelul din anul de criză 2009: atunci, 6,9% din PIB; acum, 6,2 – și asta dacă o să mai tundem (de unde altundeva?) de la investiții.
3. creșterea economică – de top în UE (5,2% pe T1 – are o componentă profund toxică: aproape că-ți dorești să nu creștem așa de mult, pentru că așa zisa creștere se bazează pe creșterea dramatică a deficitului comercial (cu efect, desigur, pe deficitul de cont curent): creșterea noastră, în loc să ne rezolve probleme, ne înfundă și mai tare – împrumutăm bani scumpi si-i băgăm în importuri la fel de scumpe, afectate de inflația din statele de unde importăm.
Să mai adăugăm aici și suspiciunile măsluirii cifrelor de creștere economică: pentru a ieși bine în T1 din 2022, au fost ”revizuite” drastic creșterile pe trimestrele precedente; atât de drastic, încât în unele locuri unde era plus s-a făcut minus și unde era minus a devenit plus.
4. Statul român, prin decidenții săi, se pregătește să reacționeze: suntem în 2022, politicile economico-financiare proaste au ajuns la scadență și în mod cert trebuie făcut ceva; căci criza nu ține numai de finanțele României: ea e o criză globală, alimentată de scăderile produse de pandemie, de efectele economice ale războiului din Ucraina și de inflația care a devenit zgomotul de fond al anilor (multora) care urmează.
Ei, cum va reacționa?
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)