Dobânzile medii la care se împrumută statul român pe termen lung au înregistrat în mai o creștere accelerată, de peste 1,2 puncte procentuale față de aprilie, la 7,84% pe an, cel mai ridicat nivel din Europa, reiese din datele Eurostat.
Tendința de creștere a fost una generalizată la nivel european. Dobânzile medii ale obligațiunilor pe zece ani au crescut cu 0,4 puncte procentuale în UE, la 2,3% pe an. Creșteri ceva mai accentuate s-au înregistrat în Europa Centrală și de Est.
Dincolo de evoluția din România, randamentele titlurilor de stat au urcat semnificativ și în Ungaria, la 7,2% pe an (în creștere cu 0,6 pp), Polonia – 6,6% (în creștere cu 0,7 pp) și Cehia – 4,6% (în creștere cu 0,6 pp).
Și statele din sudul Europei s-au confruntat cu o creștere semnificativă a costurilor de finanțare, peste media europeană. Randamentele obligațiunilor italiene au crescu cu peste jumătate de punct procentual, la circa 3% pe an, iar cele ale obligațiunilor grecești cu 0,65 pp, la 3,5% pe an.
Avansul inflației a forțat băncile centrale din Europa, dar și de peste ocean să anunțe sfârșitul erei ”banilor ieftini”, respectiv majorarea dobânzilor-cheie cu scopul de a tempera consumul.
Regiunea, afectată mai puternic de creșterea prețurilor decât statele din vest-europene, a operat ajustări însemnat de dobânzi pentru a ține în frâu inflația. România a rămas în urmă din acest punct de vedere, Banca Națională a României (BNR) argumentând că inflația este alimentată de evoluții externe, iar excesul de cerere, cel asupra căruia acționează creșterile de dobânzi, este unul redus la nivel local.
Inflația din România a urcat la 14,5% în mai, însă dobânda-cheie de politică monetară continuă să fie cea mai redusă din regiune, de 3,75% pe an. În Ungaria aceasta este de 5,9%, în Cehia de 5,75, iar în Polonia de 6%.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)