avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Impozite mai mari in Ungaria decat in Romania - This ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Impozite mai mari in Ungaria decat in Romania - This is why I don't give you a job

Am gasit din intamplare un articol al unui maghiar din Ungaria care vorbeste despre cheltuielile cu impozitele și cat de mult ia statul dintr-un salariu.

Ei au ajuns sa aiba taxele mai mari ca la noi.:stunned:

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 20:36, 9 Ianuarie 2012
o sa ne comparam cu ungaria, cand o sa ne "stagneze":rolleyes: si noua, romanilor, salariu' mediu brut la... laaa... laaaaa 812 euro (aprox. 35 mil. lei (vechi) pe luna).

Salariul mediu brut din Ungaria a stagnat la 812 euro
[ link extern ]

cat e, alex, salariu' mediu brut in romania?

Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
ContSters233047, utilizator
Conform INS a fost de 2008 in octombrie 2011 si legea bugetului estima undeva la 2093 lei.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
asta ar inseamna, pentru cei angajati (inca), media pe undeva pe la 460 euro/luna. (cu numarul celor "dati afara", venituri "zero" (nu mai intra in nicio "medie"), e alta poveste)

... e cam mult pana la 812. sau e putin?!:rolleyes:










Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
ContSters233047, utilizator
S-a ajuns la asa impozite fiindca partidul de la putere are peste 60% si practic opozitia nu poate sa faca nimic si fac ce vor , asta ne va paste si pe noi dupa cum evolueaza comasarea alegerilor .
M-ati facut sa citesc acest articol si-am cautat sa vad si eu pe unde scrie acolo de Romania. Nu am gasit pentru ca este normal sa nu se compare nimeni cu noi.
Totusi daca vreti sa comparati situatia descrisa in acel articol cu cea din Romania sa o facem corect.
Omul de afaceri ce face analiza se plange ca nu ar angaja femei deoarece acestea stau in concediu de crestere a copilului 3 ani (in Ungaria). La noi parca e numai 2 ani concediu, nu?

Se mai lamenteaza ca nu ar angaja persoane trecute de 50 de ani, arata motivele si vedeti ca sunt aproape aceleasi ca in Romania, ca in Franta sau ca oriunde in lume, din punct de vedere al unui angajator.

Se mai plange de economia subterana care nu-i da voie lui, om de afaceri cinstit, sa se dezvolte normal, pentru ca ceilalti practica preturi mai mici, fura clientii, fura personalul calificat de altii... Lucruri ce se intampla in toata lumea.

Sa analizam salariile.
Maghiarul ce face analiza pleaca de la intentia lui de a plati unui angajat suma neta de 760 lei (pentru 8 ore/zi), ca salariatul sa fie foarte multumit la el si sa dea randament..., iar pentru el ca patron care munceste 12 ore pe zi si-ar da un salariu net dublu.
Dar nimeni nu-l opreste in Ungaria sa dea salarii de 200-300-500 euro/luna. Observati din tabel ca impozitarea in Ungaria este progresiva si este cuprinsa intre 65% si 107% (taiati unul din fiecare suta trecuta acolo ca sa obtineti procentul corect).

Cum satam noi in comparatie cu maghiarii cu impozitarea salariilor:
La un salariu de 227 euro net angajatorul maghiar cheltuie 393 euro adica plateste peste salariul net 72, 68% la stat.
La acelasi salariu de 227 Euro, insemnand 986 lei, angajatorul roman cheltuie 1741 lei, adica plateste peste salariul net 76,57%.
Asadar la acest nivel de salarizare fiscalitatea din Romania este mai mare decat in Ungaria.

Dar asa cum vedeti, pe masura ce creste venitul, salariul, statul maghiar impoziteaza suplimentar ( a fost sim la noi asa pana in 2005 parca, nu?).

Astfel la 322 euro (1400 lei) net angajatorul maghiar plateste in plus la stat 83% iar angajatorul roman numai 80%. Deja platesc cu 3% mai uilt maghiarii.
Si crescand salariul maghiarul ajunge sa plateasca la stat 107% adica daca-i da angajatului 1000 euro in mana o sa mai dea si la stat 1070 euro, pe cand la romani se opreste la 83% indiferent de salariu.
Si-aici iar angajatorul maghiar critica policita fiscala spunad chiar explicit ca statul "sanctioneaza" salariile mai mari.

Asadar pana la un salariu net de 300 euro in Ungaria impozitarea este mai redusa decat in Romania. Deabia la salarii mai mari impozitarea maghiarilor este mai mare decat in Romania.

Oricum au trait mai bine decat romanii acum 50 de ani, acum 30 de ani, acum 10 ani si traiesc mai bine si astazi. La ei nu s-au redus salariile cu 25%, pensiile cu 5,5%, concomitent cu crecterea TVA-ului cu 5% si-a inflatiei cu 5%, numai acestea ducand la o scadere a puterii de cumparare a salariatului cu 35% si a pensionarului cu 15%. Ca sa nu mai amintesc de taierea subventiilor, a altor facilitati, necompensari de medicamente...pe care ai nostri le-au gustat si le gusta, inca, din plin.


Alte discuții în legătură

Cum imparti "tortul" ca in final sa ramana toti flamanzi ?!? elga50 elga50 LECTIA DE SOCIALISM Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar ,odata a picat o grupa intreaga. ... (vezi toată discuția)
Salariu furat de angajator. cosmin2005 cosmin2005 Salariul impozitarea acestuia s a modificat acum 1-2 ani.Angajatorul, de frica ca se revine la vechea impozitare, nu a modificat neturile nimănui, au lăsat ... (vezi toată discuția)
Pensie cumulata cu venituri dintr-o societate comerciala angela23 angela23 Buna ziua, La firma la care lucrez exista o persoana care s-a pensionat de putin timp si urmeaza sa primeasca pensia. Inainte de pensioare si -a deschis ... (vezi toată discuția)