avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum imparti \"tortul\" ca in final sa ramana toti ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum imparti "tortul" ca in final sa ramana toti flamanzi ?!?

LECTIA DE SOCIALISM

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar ,odata a picat o grupa intreaga.
Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA !
Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.
Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B.
Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat mai putin au fost bucurosi.
Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.
Media celui de-al doilea test a fost D!
Nimeni nu mai era fericit.
Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat).
Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.
Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.
Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.
Nu putea fi o explicatie mai simpla.


Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul
- "Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii.
- Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
- Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci pietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni. Nu poti multiplica bogatia divizand-o."

Mohammad Ashraful Amin
Asst. Commissioner and Magistrate DC Office, Kurigram, Bangladesh

* Sublinierea imi apartine.
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 09:19, 2 Mai 2012
"Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
- Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci pietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni. Nu poti multiplica bogatia divizand-o."

cam asta se intampla in ro. in momentul de fata.
si taierea lefurilor o sa duca la o totala lipsa a elanului angajatilor.
Da...este vorba despre cei ce s-au imbogatit prin munca, nu e cazul nostru.....
Buna ziua !
Da , o tema pe cat de interesanta , pe atat de discutabila ....
Pt. ca , mai nou , se recurge la imprumut extern , asa ca pt greselile unei generatii plateste alta generatie . Si ... desi nu suntem in comunism ... nu mai muncim ... pt ca nu suntem platiti pt ce muncim ( sau nu stim sa ne apreciem corect munca ?) ..
O zi buna !
Ideea e ca nu poti redistribui averea, luand o parte din ce li se cuvine de la cei care muncesc pentru leafa lor, dandu-le celor care nu misca un deget pentru a o merita.
Ii demobilizezi pe cei care munceau, iar pe cei care primeau pomana ii incurajezi sa ramana in asteptarea altei pomeni....

Ideea e cu mult mai generalizata decat suntem inclinati sa o vedem fiecare din punctul nostru de vedere subiectiv si personal.

Am adus in discutie aceasta idee pentru ca de fapt punerea ei in practica, atunci cand bogatia nu este acumulata indeajuns, duce la pericole reale care sa impiedice dezvoltarea unei natii, recte a noastra.
Lipsa criteriilor de distribuire a averii unei natii, populismul si punerea lui in practica sub forma pomenilor electorale, indiferent de zona politica din care au venit de-a lungul timpului dupa '89 ne poate duce la falimentul cel mai real.

Si noi, fiecare dintre noi, am fost beneficiarii, sub o forma sau alta, mai mult sau mai putin, de mai mult timp sau mai recent de aceste pomeni. Nimeni dintre noi nu suntem in afara acestui sistem pagubos de pomana electorala.
Pentru ca beneficiile pe care le-am avut de fiecare data cand am primit ceva nemeritat, de care din pacate nici macar nu suntem constienti sau mai rau, pe care il ascundem sub pres, facandu-ne ca nu-l vedem, duce la crearea unei tensiuni sociale care a determinat si va determina clasa politica sa perpetueze aceasta metoda de a ajunge la putere.

elga50 a scris:

Mohammad Ashraful Amin
Asst. Commissioner and Magistrate DC Office, Kurigram, Bangladesh

Bun subiect si adecvat situatiei actuale.
Din lectia de socialism am inteles ca, pentru a progresa, trebuie sa functioneze concurenta si nu ceea ce vor sa faca actualii guvernanti - egalizarea si generalizarea saraciei.

Din partea a doua am inteles ca putem invata de la oricine, chiar si de la oameni din Bangladesh. Eu propun sa-i trimitem pe conducatorii nostri vreo 25 de ani in Bangladesh! Suportam cheltuielile de transport numai dus.
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Impozite mai mari in ungaria decat in romania - this is why i don't give you a job Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Am gasit din intamplare un articol al unui maghiar din Ungaria care vorbeste despre cheltuielile cu impozitele și cat de mult ia statul dintr-un ... (vezi toată discuția)
Anul g-anul in care omenirea si-a pierdut copilaria siwde... [cont sters la cererea user-ului] siwde... [cont sters la cererea user-ului] Omenirea se află la momentul la care este nevoită să recunoască că legile guvernării sale impuse uneori prin forţă şi brutalitate, alteori prin ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la brutul bugetarilor ContSters70098 ContSters70098 buna seara ce parere aveti de masura pe care vrea Guvernul sa o puna in aplicare? credeti ca va rezolva problemele tarii? credeti ca, spre exemplu, suma de ... (vezi toată discuția)