ACCES PREMIUM
De ce premium?
De la 1 iulie, ANAF va accelera controalele la cei cu averi mari nejustificate. Sunt vizate peste 500.000 de persoane
Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor înmulți semnificativ, de la 1 iulie 2022, controalele pe care le derulează la persoanele fizice cu averi mari nejustificate, a anunțat azi Lucian Heiuș, președintele instituției. Deși în vizorul ANAF se află peste 500.000 de persoane, președintele a recunoscut că doar o parte dintre acestea vor ajunge să fie verificate.
Articolul continuă mai jos
Din declarațiile șefului ANAF reiese că vizați sunt, de principiu,
afaceriștii care au declarat la stat, în perioada 2016 - 2019, venituri mult mai mici față de estimările făcute de inspectori.
„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane. (...) În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem, ca să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute. Am dat o sarcină Direcției generale de control venituri persoane fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat, în perioada 2016 - 2019, o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro (puțin peste 100 de milioane de lei - n. red.).Cum am făcut această analiză? Am luat informații din bazele noastre de date și din bazele de date ale altor instituții ale statului (primării, în special, și conturi bancare) și am văzut, în fiecare an, ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile societăților pe care le au sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze (sunt convins că nu am găsit toate cheltuielile angajate, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct). După aceea am verificat, pentru fiecare CNP în parte, ce venituri s-au declarat”, a explicat
Lucian Heiuș la o
conferință de presă ținută azi.
Deși vorbim de jumătate de milion de oameni, ANAF
nu are resursele necesare pentru a-i verifica pe toți înainte de intervenirea prescripției. Asta mai ales în condițiile în care anul acesta se vor termina analizele de risc și pentru veniturile aferente anilor 2020 și 2021, în urma cărora lista va fi, cu siguranță, extinsă.
„Niciodată nu poți să controlezi pe toată lumea. Este clar. Nu sunt naiv să-mi imaginez că pot să controlez 500.000 de persoane fizice sau că pot să controlez un milion de societăți. Nu am cum. Dar vreau să controlez cât mai mulți dintre aceștia și să încep cu sumele cele mai mari”, a precizat șeful Fiscului.
Astfel, din iulie 2022, numărul de echipe care se ocupă de verificări la persoanele fizice va fi suplimentat astfel încât până la finalul anului să se finalizeze în jur de 1.000 de controale. Ulterior, din 2023 se dorește creșterea semnificativă a capacității de control.
„La ce echipe o să am în primă fază, eu sper să ajungem undeva la 1.200 de decizii de impunere pe an. În derulare, probabil că o să fie în jur de 3.000 de inspecții la nivelul unui an, iar anul viitor sper să triplez acest număr, ducând mult mai mulți inspectori în această zonă”, a mai spus Lucian Heiuș.
Este vorba, în esență, de
verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice, unul dintre tipurile de control pe care ANAF le poate derula, conform Codului de procedură fiscală. Așa cum scriam recent, o asemenea verificare poate dura, de principiu, cel mult 270 de zile și se poate finaliza cu emiterea unei decizii de impunere. Totuși, înainte de emiterea deciziei de impunere, Fiscul are discuții cu cei verificați, în cadrul cărora se pot justifica diferențele găsite de inspectori înainte de declanșarea controlului.
Informații mai multe legate de acest tip de control pot fi găsite aici.
Important! În mod normal,
anul fiscal 2016 ar fi trebuit să se prescrie la 1 iulie 2022. Însă, din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor luate de Guvern, prescripția intervine abia în primăvara anului 2023, conform specialiștilor. Asta înseamnă că
în 2022 nu se prescrie, de fapt, niciun an fiscal. Dreptul Fiscului de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de cinci ani de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, așa cum scrie la articolul 110 din noul Cod de procedură fiscală. Dacă termenul de prescripție se împlinește, atunci
Fiscul pur și simplu nu mai are voie să stabilească creanțe fiscale pentru o perioadă anume.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)