ACCES GRATUIT
Interviu cu Bogdan Costinescu: Poate România ajunge pe „harta cipurilor”?
Într-un moment în care industrii întregi sunt paralizate de așa-numita criză a cipurilor, discuția cu reprezentantul unui mare producător – cum e compania olandeză NXP – vine să lămurească marea miză a acestui sector pentru viitorul iminent.
Articolul continuă mai jos
Bogdan Costinescu e director Software Engineering, part of Automotive Software team, NXP – filiala din România. Cei 700 de angajați – cu un număr în permanentă creștere – lucrează la softurile din spatele cipurilor și al tehnologiei de fabricație a acestora.
Semiconductorii, cipurile: o marfă rară în aceste zile. Toată lumea pe plan mondial se plânge de această criză, care afectează îndeosebi economiile dezvoltate. Să vorbim mai întâi despre situația din Uniunea Europeană, pentru că noi suntem ancorați în economia europeană în ceea ce privește criza cipurilor.Bogdan Costinescu:Când a început această criză, Europa s-a trezit într-o situație relativ nefericită: un consumator foarte mare de astfel de produse, industrii întregi, cum ar fi cea germană și celelalte vestice, care depind puternic de această tehnologie și de cipuri pentru a implementa tehnologia, dar ca producător cu o pondere foarte mică pe plan global.
Europa nu este singura care și-a dat seama de acest lucru. Toți marii producători, inclusiv China, America, au demarat planuri de investiții majore în tehnologii, în semiconductori, în cipuri.
Cum poate Europa să pornească o astfel de producție pe măsura necesităților, de vreme ce materiile prime critice, pământurile rare și altele nu sunt în posesia ei?Bogdan Costinescu:În primul rând, Europa trebuie să continue partea de proiectare și de avans. Producția de cipuri are mai multe faze, începând de la proiectare, fabricare, asamblare. Trebuie să continui activitatea de proiectare, astfel încât să ai o poziție de lider în ceea ce înseamnă designul unor astfel de procesoare. Asta pentru că dacă ai doar tehnologia de fabricație, dar nu ai aplicația, dacă nu ai sistemele și ideile cu care să împingi lucrurile înainte, nu faci decât să devii un simplu producător și nu beneficiezi de întregul lanț.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)