Nu doar în SUA inflația atinge în această perioadă niveluri maxime al ultimilor 40 de ani. Răspunsul la întrebarea „ce s-a întâmplat atunci” este „Marea Inflație”, o perioadă macroeconomică definitorie a celei de-a doua jumătate a secolului XX.
Din 1965 până în 1982, evoluțiile din sfera economică i-au determinat pe economiști să regândească din temelie politicile monetare ale Fed și ale celorlalte bănci centrale ale lumii.
Marea Inflație (1965-1982)
Marea Inflație a fost un eveniment macroeconomic definitoriu al celei de-a doua jumătate a secolului XX. De-a lungul celor aproape două decenii în care a avut loc, sistemul monetar global instituit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost abandonat, au existat patru recesiuni economice, două crize severe de energie și punerea în aplicare a unor limite salariale și de prețuri fără precedent în timp de pace.
A fost, potrivit unui economist proeminent, „cel mai mare eșec al politicii macroeconomice americane în perioada postbelică” (Siegel 1994).
Dar acel eșec a adus și o schimbare transformatoare în teoria macroeconomică și, în cele din urmă, la nivelul regulilor care ghidează astăzi politicile monetare ale Rezervei Federale și ale altor bănci centrale din întreaga lume.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)