„Procedurile prevăzute de prezenta lege se aplică profesioniștilor, astfel cum sunt definiți la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, cu excepția celor cu privire la care se prevăd dispoziții speciale în ceea ce privește regimul prevenirii insolvenței și al insolvenței lor. În cazul profesiilor liberale, procedurile prevăzute de prezenta lege vizează întreprinderea acestora, iar nu statutul profesional”, prevede Legea nr. 216/2022, care va modifica din 17 iulie Legea insolvenței.
Până acum, Legea insolvenței nu s-a aplicat profesiilor liberale, acestea fiind expres exceptate în art. 3.
Legea nr. 216/2022 exceptează expres doar două profesii liberale, în prevederile sale de final: notarii și executorii judecătorești, în legile cărora se include câte o prevedere care le scoate pe aceste profesii de sub aplicarea Legii insolvenței în mod expres.
Desigur, este modificată prin aceeași lege și definiția sediului profesional, astfel încât să fie incluse și profesiile liberale: „locurile unde funcționează, într-un mod verificabil de către terți, conducerea activității economice ori a exercitării profesiei liberale a persoanei fizice”.
Mai departe, recenta lege detaliază situația celor care au și datorii personale, și datorii profesionale, astfel:
- în cazul în care un profesionist persoană fizică aflat în insolvență are atât datorii personale, cât și datorii profesionale, care fie nu pot fi separate într-un mod rezonabil, fie se află în diviziuni ale patrimoniului constituite conform art. 2324 (3) din Codul civil („Creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu o anumită diviziune a patrimoniului, autorizată de lege, trebuie să urmărească mai întâi bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanţelor, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului”, acestea vor fi tratate în cadrul procedurii de insolvență pentru a obține descărcarea definitivă de obligații;
- în cazul în care are are atât datorii personale, cât și datorii profesionale care fac parte din diviziuni ale patrimoniului constituite potrivit art. 2.324 (4) din Codul civil („Bunurile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exerciţiului unei profesii autorizate de lege pot fi urmărite numai de creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu profesia respectivă. Aceşti creditori nu vor putea urmări celelalte bunuri ale debitorului.”), acestea din urmă (adică cele profesionale) sunt tratate în cadrul procedurii de insolvență pentru a obține descărcarea de obligații.
Comentarii articol (0)