avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum constituim patrimoniu profesional? In ce masura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum constituim patrimoniu profesional? In ce masura mai raspundem ulterior pentru actele si faptele profesionale si cu patrimoniul personal

Buna ziua,

va transmit in continuare si textul art. 33 din noul cod civil pe care v-as ruga sa ma ajutati sa il interpretam, in sensul de a afla daca asa cum in cadrul unui interviu televizat purtatoarea de cuvant a UNNPR a exmis teza, odata constituit patrimoniu profesional, acest lucru ne va proteja sa mai raspundem si cu patrimoniul personal. Aceasta declaratie s-a facut in cadrul unei emisiuni in care se discuta despre modificarile aduse de noul cod civil iar la discutie au fost invitate mai multe doamne notar care toate au achiesat la aceasta afirmatie indicandu-ne sa ne constituim acest patrimoniu cat mai curand pentru a ne proteja mai bine. In ce masura aceasta separatie a patrimoniilor protejeaza liber profesionistii ?
multumesc

CAPITOLUL IV
Publicitatea drepturilor, a actelor şi a faptelor juridice

Art. 33

Patrimoniul profesional individual

(1) Constituirea masei patrimoniale afectate exercitării în mod individual a unei profesii autorizate se stabileşte prin actul încheiat de titular, cu respectarea condiţiilor de formă şi de publicitate prevăzute de lege.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în cazul măririi sau micşorării patrimoniului profesional individual.

(3) Lichidarea patrimoniului profesional individual se face în conformitate cu dispoziţiile Art. 1941-1.948, dacă prin lege nu se dispune altfel.
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 21:20, 4 Februarie 2012
exista opinia conform careia protectia este partiala - adica creditorii vor executa mai intai patrimonoil profesional si ulterior, daca creanta nu a fost satisfacuta, vor putea executa patrimoniul personal.
si asta deoarece PFA - spre deosebire de SRL, de exemplu - pot folosi veniturile banestica si cum ar fi proprii. pe cale de consecinta, nu este admisibil ca in caz de profit sa pot folosi banii in interes personal dar in caz de raspundere sa te aperi cu separatia de patrimonii.
Practica va arata ce inseamna mai exact separatia de patrimonii.

Intrebare - daca nu am patrimoniu profesional inseamna ca nu raspund cu nimic? in caz contrar, daca nu am patrimoniu profesional, de ce sa raspund cu cel personal iar cel care are un patrimoniu profesional de 1.000 ron sa raspunda doar in limita acestuia?
multumesc de raspuns
foarte bine ati pus problema, sper ca si altii sa isi mai exprime opinia macar ca sa vad cum discut ulterior cu cat mai multi notari si judecatori despre aceasta deoarece in final ne protejeaza pe noi o astfel de distinctie.
bafta
Consider ca trebuie sa pornim de la defenirea notiunii de "profesionist", avand in vedere ca definirea notiunii este neclara in NCC.
In acceptiunea mea, termenul de profesionist are o acoperire mai larga: tehnician, inginer, profesor, medic, avocat, notar, sau (si) persoane care desfasoara activitati economice, independente, societati, fundatii, ONG, etc.
In cazul supus dezbaterii, consider ca se face o extindere a raspunderii patrimoniale din dreptul comercial si translarea in dreptul civil, incluzand aici si profesiile liberale.
De regula termenul de profesionist ( in cazul comercial) se aplica producatorilor/ comerciantilor de bunuri.
Este destul de dificil sa creezi un patrimoniu profesional la o profesie liberala!
Poate ca este un pas spre declararea insolventei personale (individuale)!!!!
am o intrebare putin colaterala , daca mi se permite :
... sot - sotie au luat un credit pt casa .... au divortat ! ....banca a sechestrat casa , dar suma ceruta nu va acoperi creditul .... sotul nu lucreaza .... sotia are PFA cosmetica cu patrimoniu din cateva aparate de cateva mii lei .....
Poate lua / sechestra / banca bunurile patrimoniale spre valorificare in contul datoriei fiind ale PFA lui , si nu personale !!!???... sau trebuie sa "scape" de ele ??
Multumesc.
Am asistat la niste cursuri la care au venit profesori care au participat la elaborarea Codului Civil.
Ei spuneau ca aceste prevederi se refera la profesiile liberale, nu orice profesie exercitata independent.
Deci ei considera ca un PFA nu dispune de aceste facilitati.
Profesiile liberale se bucura de un statut, o lege aplicabila, se reglementeaza strict, sunt necesare examene pentru a accede la o profesie liberala,(notari, executori, avocati).
PFA exercita nu o profesie ci o activitate specializata,
Creditorii personali nu pot urmari patrimoniul profesional daca exista o separare a patrimoniilor. Fiecare profesie va da norme de a se putea constitui si face publice aceste patrimonii profesionale, conform Codului Civil

Alte discuții în legătură

Se pot executa bunuri ale pfa pt.o datorie ca persoana fizica? carmenbn carmenbn In situatia in care am o datorie la banca ca persoana fizica si sunt in acelasi timp si persoana fizica autorizata,iar singura mea proprietate este o masina ... (vezi toată discuția)
Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Profesie liberala - se poate face comert? floreacalin floreacalin Buna ziua, Sotia mea incepand de anul acesta si-a deschis un cabinet de psihologie pe profiesie liberala. As avea 2 intrebari la care nu prea gasesc ... (vezi toată discuția)