avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Se pot executa bunuri ale PFA pt.o datorie ca persoana ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Se pot executa bunuri ale PFA pt.o datorie ca persoana fizica?

In situatia in care am o datorie la banca ca persoana fizica si sunt in acelasi timp si persoana fizica autorizata,iar singura mea proprietate este o masina aflata in proprietatea persoanei fizice autorizate,banca poate executa silit acea masina?Daca nu detin nimic ca persoana fizica si nu am nici venituri fixe,fiind persoana fizica autorizata,cum isi recupereaza banca creanta?
Cel mai recent răspuns: nedea-daniel , utilizator 23:21, 27 Noiembrie 2012
Noul Cod Civil abandoneaza ideea unicitatii patrimoniului si a concursului egalitar intre creditori. Art. 31 alin. 2 si art. 2324 alin. 2-4 Cciv instituie o segmentare a patrimoniului in doua sau mai multe mase patrimoniale distincte; creditorii aferenti fiecareia dintre aceste mase distincte nu se mai interfereaza, adica nu mai intra in concurs egalitar la urmarirea bunurilor din patrimoniul debitorului.
Din OUG nr. 44/2008 rezulta ca PFA, intreprinzatorul individual si intreprinzatorul familial trebuie sa isi inscrie in registrul comertului patrimoniul de afectatiune. Indirect, regula inscrierii rezulta si din art. 151 din Legea de punere in aplicare, conform caruia dispozitiile art. 2324 alin.4 (interdictia concursului intre creditorii profesionali si creditorii personali; interdictia creditorilor profesionali de a urmari bunurile personale ale debitorului) se aplica doar daca profesionistul isi opereaza diviziunea patrimoniului dupa intrarea in vigoare a Codului civil (dupa 1 octombire 2011).
Buna ziua,
Bunurile detinute de PFA nu pot fi executate pentru plata unui credit luat ca si persoana fizica. Daca persoana fizica care a luat creditul nu are bunuri in proprietate, executarea creditului se va face asupra veniturilor acesteia. Prin urmare, daca nu detineti bunuri, banca va va popri veniturile - chiar si ocazionale pe care le realizati ca si persoana fizica.
In privinta reglementarilor enuntate anterior, privind indiviziunea patrimoniului, ele devin operante si produc efecte juridice, doar pentru situatiile nascute dupa intrarea in vigoare a Codului Civil. Daca dvs ati luat creditul si ati infiintat PFA cand era in vigoare vechiul cod civil, aceste dispozitii existente la acel moment vi se aplica, legea noua neputand retroactiva.
nu sunt de acord cu dvs. atit timp cit executarea silita se face dupa intrarea in vigoare a NCC iar segregarea patrimoniului are loc cu indeplinirea conditiilor de opozabilitate fata de terti, nu se pot executa silit bunurile proprietatea PFA (debitorul fiind persoana fizica).
ca si argument, executarea silita se face asupra patrimoniului debitorului EXISTENT la data inceperii executarii si nu la data acordarii creditului.
Multumesc pt.raspunsuri,dar,cu scuzele de rigoare...n-am inteles nimic!Ma cam "pierd" in termenii juridici de mai sus,se poate un pic mai explicit,va rog?

Alte discuții în legătură

Ref pfa dy.ciocan dy.ciocan Buna ziua, Am un PFA si as vrea sa stiu, daca imi deschid un cont in banca pe PFA, in cazul unei executari silite pe persoana fizica se poate pune ... (vezi toată discuția)
Executare silita dangisca dangisca In calitate de persoana fizica am fost asociat intr-o societate care a intrat in faliment din cauza unor indivizi care au furat 150.0000 lei dintr-un ... (vezi toată discuția)
Cum constituim patrimoniu profesional? in ce masura mai raspundem ulterior pentru actele si faptele profesionale si cu patrimoniul personal AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Buna ziua, va transmit in continuare si textul art. 33 din noul cod civil pe care v-as ruga sa ma ajutati sa il interpretam, in sensul de a afla daca asa ... (vezi toată discuția)