Ca regulă generală, stabilită de noile legi ale învățământului, profesorii universitari se vor putea pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani. Totuși, aceștia vor putea cere să-și păstreze calitatea de titular până la sfârșitul anului universitar. Ulterior, ei vor avea posibilitatea de a încheia contracte anuale cu universitatea unde predau, pe perioadă determinată, fără limită de vârstă. În schimb, profesorii din învățământul preuniversitar vor putea să rămână titulari în funcţia didactică până la vârsta de 70 de ani.
Prin excepție de la regula pensionării la împlinirea vârstei de 65 de ani, prevăzută în
Legea 199/2023 ce reglementează învățământul superior, începând cu 3 septembrie 2023, profesorii și cercetătorii universitari vor putea continua activitatea după pensionare “
în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă”, după cum scrie în document.
Senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare şi confesionale este autoritatea care, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, va putea decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare.
În cazul unei astfel de decizii, universitatea va trebui să încheie cu angajatul căruia i s–a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 65 de ani, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată.
Pe de altă parte,
Legea 198/2023, aplicabilă tot din data de 3 septembrie, care stabilește regulile ce se vor aplica în învățământul preuniversitar, va da posibilitatea ca profesorii titulari din această formă de învăţământ, cărora nu li s-a emis decizia de pensionare,
să poată fi menţinuți, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, și peste vârsta standard de pensionare,
până la vârsta 70 de ani.
Vechea normă care reglementa educația,
Legea 1/2011, prevedea că, în cazul învățământului superior, personalul didactic și de cercetare se pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani, dar și că, în cazul în care universitățile nu puteau acoperi normele cu titulari, puteau decide menținerea calității de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice.
În cazul învățământului preuniversitar, legislația actuală stabilește că personalul
didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani.
Comentarii articol (2)