În învățământul preuniversitar
Conform Legii 198/2023, în cadrul învățământului preuniversitar, personalul didactic are dreptul la suspendarea activității didactice pentru creșterea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani. Acest drept poate fi exercitat numai de unul dintre părinți sau reprezentanții legali.
Perioada de suspendare a activității didactice este considerată vechime în învățământ. În plus, personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an școlar, o dată la 10 ani consecutivi. Această perioadă poate fi adăugată concediului de creștere copil, facilitate pe care alte categorii profesionale nu o au. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor care suferă de un handicap dar, așa cum am arătat, dascălii pot prelungi această perioadă, la nevoie, cu un an.
Conform aceluiași act normativ, copiii personalului din sistemul de învățământ aflat în activitate sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și beneficiază de gratuitate la cazare în cămine și internate. Aceste beneficii se aplică și copiilor personalului pensionat din sistemul de învățământ, precum și copiilor orfani de unul sau ambii părinți care a (au) au activat în sistemul de învățământ.
Copiii profesorilor au șanse mai mari să meargă în vacanțe pentru că personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ beneficiază de la bugetul asigurărilor sociale de stat de reducerea cu 50% a costurilor de cazare, masă și tratament în bazele de odihnă și tratament.
În învățământul superior
În cadrul învățământului superior, reglementat prin Legea 199/2023, personalul didactic sau cel de cercetare are drepturi similar cu profesorii din sistemul preuniversitar. Ei pot suspenda activitatea didactică pentru creșterea și îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani sau 3 ani pentru copiii cu handicap.
De asemenea, ei beneficiază de reducerea cu 50% a costurilor de cazare, masă și tratament în bazele de odihnă și tratament, finanțată de la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Copiii personalului aflat în activitate în sistemul de învățământ sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și beneficiază, după momentul înscrierii, de gratuitate la cazare în cămine și internate. Aceste beneficii se extind și pentru copiii celor care s-au pensionat din sistemul de învățământ, precum și pentru copiii orfani sau cei provenind din familii monoparentale.
Comentarii articol (11)