Prețurile cu amănuntul la alimente sunt departe de a reflecta creșterea prețurilor mărfurilor alimentare observată în ultimele 18 luni. Producătorii de alimente și băuturi din zona euro și-au majorat deja prețurile, în medie, cu 14% de la începutul anului 2021, cele mai mari creșteri de preț fiind la produsele obișnuite, inclusiv uleiuri și grăsimi (+53%), făină (+28%) și paste (+19%).
În schimb, prețurile cu amănuntul la alimente s-au ajustat doar cu 6%, adică nici măcar jumătate din costurile majorate ale producătorilor de alimente nu au fost transferate de retaileri în prețul final.
Motivele scumpirilor
Invazia Ucrainei de către Rusia a venit într-un context cu prețuri deja ridicate la produsele alimentare. Creșterea cererii, costurile mai mari pentru îngrășăminte, electricitate și transport și anii de randamente scăzute au determinat creșterea prețurilor alimentelor agricole cu 30,8% în anul 2021, cel mai ridicat nivel din 2012.
Deoarece creșterea prețurilor a accelerat semnificativ în a doua jumătate a anului 2021, consumatorii europeni au resimțit doar parțial criza în 2021, prețurile pentru producătorii de alimente fiind în creștere cu 3,1%, iar prețurile pentru consumatori au crescut cu 1,7% față de anul 2020.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)