Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o companie pentru a aplica regimul opțional al impozitului micro se numără, de la 1 ianuarie 2023, cea de a avea cel puțin un salariat. Astfel, cu anumite excepții, firmele fără salariați nu vor mai putea aplica, de anul viitor, acest regim de impozitare.
OG 16/2022 este actul normativ care a stabilit recent că, de la
1 ianuarie 2023, pot aplica regimul impozitului micro numai firmele care
au afaceri de până la 500.000 de euro, dacă
au cel puțin un salariat angajat (punctele 5, 11 și 15 ale articolului I).
Acel salariat trebuie să fie angajat cu normă întreagă? Conform alineatului 4 al articolului 51 din Codul fiscal, prevedere care rămâne în vigoare și după modificările aduse de Guvern, salariatul trebuie să fie
angajat cu normă întreagă. Condiția este considerată îndeplinită și dacă există mai mulți salariați cu normă parțială care la un loc adună echivalentul unei norme întregi, și dacă există persoane cu contract de administrare sau mandat (dacă remunerația lor e cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară).
Prin excepție, o firmă fără salariați poate opta pentru impozitul micro dacă este
(1) nou-înființată. Însă, chiar și așa, în maximum 30 de zile de la înregistrarea la Registrul Comerțului, firma trebuie să angajeze neapărat pe cineva.
Tot prin excepție, condiția existenței unui salariat angajat este considerată îndeplinită dacă vorbim de
(2) o persoană al cărui contract individual de muncă este suspendat. Însă numai dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile, iar situația se înregistrează o singură dată într-un an fiscal.
O a treia excepție este dacă
(3) raportul de muncă al unicului salariat încetează. Condiția legală se consideră îndeplinită dacă, în 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajată altă persoană - fie cu contract pe perioadă nedeterminată, fie cu contract pe durată determinată de minimum 12 luni.
Automat, asta înseamnă că, de anul viitor, regimul micro va avea o singură cotă de impozit - cea de
1%. Deoarece microfirmele au nevoie, din 2023, de minimum un salariat, o să dispară cota de acum de 3%, pe care o pot aplica microfirmele fără angajați.
Ce se întâmplă dacă o micro firmă
nu mai are cel puțin un salariat în cursul anului fiscal? Aceasta este obligată să treacă, începând cu trimestrul în care condiția nu mai este îndeplinită, la sistemul de impozitare a profitului, unde cota este de 16%. Anunțarea evenimentului se face în
15 zile de la modificare, prin declarația 010 (sau declarația 700).
Firmele care, la 1 ianuarie 2023, nu vor mai îndeplini toate condițiile pentru a rămâne la regimul micro vor trebui să treacă la regimul impozitului pe profit și să anunțe acest lucru, prin depunerea formularului 010 (sau a formularului 700), până la
31 martie 2023.
Comentarii articol (3)