„Prezenta ordonanță de urgență reglementează cadrul general pentru acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor, afectate de criza economică generată de efectele pandemiei de COVID-19, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020 (...)”, scrie în OUG 113/2022, cu precizarea că vorbim de un ajutor de stat.
Conform anunțului inițial al MIPE, care a inclus și ordinul cu ghidul, înscrierile urmau să se deruleze online, în aplicația IMM Recover, timp de șapte zile calendaristice, între 7 și 13 octombrie 2022. Totuși, MIPE a anunțat joi că înscrierile au fost amânate pentru perioada 25 - 31 ocombrie. În același timp, potențialii solicitanți au fost atenționați că există și unele ajustări punctuale la ghidul de accesare, care sunt disponibile aici.
„Am luat această decizie ca răspuns la solicitările pe care le-am primit din partea reprezentanților mediului de afaceri, în urma consultărilor publice pe care le-am organizat la sediul MIPE. Astfel, beneficiarii au timp suplimentar să pregătească propuneri de proiecte mai performante, iar pe noi ne ajută să ne îmbunătățim instrumentele de lucru pentru a răspunde și mai fidel necesităților aplicanților”, a declarat aseară, pe pagina sa de Facebook, Marcel Boloș, ministrul de resort.
Granturile pe care le pot cere firmele mici și mijlocii sunt între 50.000 și 500.000 de euro, însă este nevoie și de o cofinanțare din partea solicitanților. Banii vor putea fi folosiți pentru o investiție inițială sau pentru o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice.
„Granturile pentru investiții necesare retehnologizării se acordă pe proiect și beneficiar, sub formă de ajutor de stat, cu o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de maximum cinci ori cifra de afaceri netă realizată în exercițiul financiar 2021, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse”, este explicat în ordonanță.
Activitățile eligibile pentru finanțare, din domeniile construcții și alimentar, sunt enumerate în anexa nr. 3 a OUG 113/2022. Printre condițiile de îndeplinit de către IMM-urile solicitante se numără: să fie înființate înainte de anul 2021, să nu fie în dificultate și să fi înregistrat profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în exercițiul financiar 2021.
„Proiectele de investiții sunt selectate la finanțare în ordinea descrescătoare a punctajelor și în limita bugetului aprobat potrivit schemei de ajutor de stat și prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”, este subliniat în OUG 113/2022. Punctajul minim necesar este de 50.
Sprijinul de la stat este, în esență, pentru:
- modernizarea/ echiparea/ racordul la utilități publice/ eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire;
- dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică, necesare activității de producție, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare extinderii/diversificării capacităților de producție existente.