Una dintre întrebările ridicate frecvent în ultimele săptămâni, în contextul supraimpozitării contractelor part-time, din august, se referă la necesitatea de a modifica contractele part-time. Doar că mecanismul suprataxării nu implică creșterea salariului brut - asta ar însemna că și impozitul care se duce la stat e automat mai mare, pentru că se aplică unei baze de impozitare mai mare, din moment ce crește salariul, or OG nr. 16/2022 presupune doar creșterea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate, iar nu și a altor taxe salariale. Iar suprataxarea se face numai acolo unde salariul este sub nivelul minimului pe economie, suprataxarea însemnând că se plătește la nivelul acestuia din urmă - cu excepțiile prevăzute de lege.
Orice schimbare a taxării ar interveni, fie că vorbim de reducerea sau scutirea de o contribuție sau de impozit, nu atrage după sine modificarea contractului de muncă - salariul rămâne același, dar sarcina fiscală suportată de angajat e fie mai mare, fie mai mică.
De data aceasta, pentru că așa prevede ordonanța, sarcina fiscală suplimentară e suportată de angajator, chiar dacă contribuțiile sunt suportate de angajat în mod normal.
Desigur, vor fi angajatori care vor modifica unele contracte: de exemplu, cei care vor considera că e oportun și nu mult mai costisitor să treacă angajații part-time la normă întreagă; cei care decid să rămână cu un singur angajat pe un post unde împărțiseră norma de muncă la doi și modifică norma part-time a unuia în normă întreagă ș.a.m.d..
Modificările de acest fel presupun însă acte adiționale semnate de ambele părți, care trebuie reflectate apoi în Revisal.