În Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române se regăsesc atribuțiile Poliției Române, drepturile și obligațiile polițiștilor, unde sunt trecute și drepturile cetățenilor în raport cu organele poliției.
Conform acestui act normativ, un polițist poate legitima și stabili identitatea unei persoane, ca măsură administrativă, precum și să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau al vehiculului utilizat de acesta, în condițiile legii.
Totuși, polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei, printre altele, doar dacă:
- această încălcă dispozițiile legale sau există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
- există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătura cu fapta;
- descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un mijloc de transport căutat potrivit legii;
- cu ocazia unor controale sau razii (atunci când există indicii privind săvârșirea de infracțiuni, bunuri provenite din infracțiuni sau posibile acțiuni teroriste).
Important de reținut este că polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal (nu în scris), motivul legitimării. În contrapartidă, cetățeanul are dreptul să fie informat despre motivul pentru care polițistul îi cere să se legitimeze.
Pe de altă parte, polițistul are voie să controleze corporal persoanele legimate, precum și bagajele sale. Situațiile care îi permit unui polițist o astfel de acțiune sunt multiple, însă în cazul unui control pe stradă se poate face doar în scopul ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deținere, atunci când există motive pentru a bănui că persoana are asupra sa ori sub controlul său astfel de bunuri.
Legea spune că, în exercitarea drepturilor conferite de această lege, polițistul are obligația să respecte întocmai drepturile și libertățile fundamentale ale omului, prevăzute de lege și de Convenția europeană a drepturilor omului.
Pe de altă parte, "controlul corporal se efectuează, cu respectarea demnității umane, de către o persoană de același sex cu persoana controlată și presupune examinarea externă a corpului și îmbărcămintei unei persoane, vizual, precum și prin palpare și apăsare, îmbrăcămintea groasă putând fi examinată separat. Atunci când prin examinare sunt identificate obiecte, la solicitarea polițistului, persoana este obligată să le prezinte".
Controlul bagajului se poate face vizual sau prin palpare și apăsare. Totuși, dacă polițistul o cere, persoana are obligația de a deschise bagajul/bagajele și de a prezenta conținutul lui/lor. Obiectele trebuie să fie verificate la exterior, fără a fi desfăcute sau demontate, plicuri nu se deschid/citesc și nu se accesează telefonul, laptopul sau tableta. Controlul bagajelor poate fi făcut și prin intermediul animalelor de serviciu și/sau mijloace adecvate pentru detectarea obiectelor sau substanțelor.
După efectuarea controlului, rezultatul acestuia trebuie consemnat într-un proces-verbal, care se semnează de polițist și persoana vizată, refuzul semnării sau primirii consemnându-se în cuprinsul documentului. Persoana vizată trebuie să primească o copie a acestui proces-verbal.
Comentarii articol (0)