avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Lege obtuza?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Lege obtuza?

M-am prezentat la examenul pt.permis auto fara C.I.
Doar cu hartia de la evidenta persoanei,pentru ca acolo am lasat C.I.(ca asa ordona procedurile).
Politistul examinator a decis ca nu ma primeste la examen.
Este abuz sau eu nu sunt in legalitate? Cum puteam sa dovedesc politiei ca sunt eu cel care solicita examinarea?
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2023
Ianis17, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ianis17 , utilizator 12:12, 2 Septembrie 2023
Cum puteam sa dovedesc politiei ca sunt eu cel care solicita examinarea?

Exact, cum? O adeverință nu ține loc de carte de identitate, nu e act cu poză.

Ați depus actele la Evidență după expirarea ei? Că dacă era în termen de valabilitate ar fi trebuit să v-o lase.
Altfel, o puteați reînnoi cu 180 de zile înainte de expirare și nu mai aveați problema asta.
C.I. am lasat-o la Evidenta pentru viza de flotant.C.I.este in termen de valabilitate! Pe spatele C.I. se lipeste o fasie mica de hartie pe care scrie adresa provizorie. Intreb care-i logica sa-mi retina actul de identitate si sa mi-l dea inapoi dupa cateva zile,in care sunt lipsit de ...identitate!?
In alta ordine de idei,politistul examinator(din evul mediu european) avea un dosar trecut prin filtrele politiei.
Mai aveam si permisul de conducere valabil cu celelalte categorii. Si acest act este emis de catre politie.
Politia m-a programat pentru data de Luni 28 August '23,si in ultimul moment(Vineri 25 August '23) cei de la scoala mi-au zis ca s-a devansat pentru Duminica 27 August '23. Poate nu stiti,Vineri cei de la evidenta persoanei au program scurt.Iar eu muncesc la privat. Si ca sa-l parafrazez pe Base,la privat nu-i ca la stat!
Eu aveam un plan! Luni eram liber.La ora 08:00 imi primeam C.I. de la ghiseu,si apoi mergeam la examen.

Sunt legi si proceduri bazate pe concepte logice. Trebuie sa fie un motiv serios pentru care legea spune ca daca n-am actul de identitate , sunt blocat.
Ultima modificare: Luni, 28 August 2023
Ianis17, utilizator
Imi dau eu raspuns! Sursa informatiei Facebook Politia Romana.

Poliția Română

Conform LEGII:

„Stabilirea identității unei persoane se face pe baza ACTELOR DE IDENTITATE. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.

La solicitarea polițistului, persoana are obligația de a înmâna acestuia actele și de a comunica informațiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identității sale.”

Tot conform legii, „prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.”


Poliția Română
„Stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.


Autor
Poliția Română
Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care:
a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
*e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile art. 31 alin. (1) lit. g);
h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.


Cred ca ma incadram la litera "e".
Daca nu inteleg legea si practica ei inseamna ca,conform practicii eu as putea sa ma folosesc de o C.I. care ar putea fi falsa!
En fine! Este nesimnificativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate korpy korpy Locuim in strainatate de 8 ani. Baiatul meu implineste 18 ani in iunie si nu are carte de identitate deoarece nu a mai fost in tara de cind a implinit 14 ani. ... (vezi toată discuția)
Fara buletin (lipsa act spatiu) VERONICA56 VERONICA56 Am o intrebare la care nu gasesc raspuns.Este vorba de o femeie careia i-a expirat buletinul de identitate de 2 ani si nu-l poate preschimba fiindca nu are un ... (vezi toată discuția)
Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)