avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... carte de identitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

carte de identitate

Locuim in strainatate de 8 ani. Baiatul meu implineste 18 ani in iunie si nu are carte de identitate deoarece nu a mai fost in tara de cind a implinit 14 ani. E vreo diferenta daca aplicam ptr carte de identitate inainte de a deveni el adult ( 18 ani) sau dupa? Care sunt sanctiunile ptr. ca nu a aplicat la 14 ani? Cit dureaza eliberarea cartii de identitate ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: korpy , utilizator 19:20, 10 Mai 2009
Actele de identitate care se elibereaza cetateanului roman sunt cartea de identitate si cartea de identitate provizorie. Actul de identitate se elibereaza pentru prima data la implinirea varstei de 14 ani. Cu acesta se face dovada identitatii, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta a titularului. Termenul de valabilitate al cartii de identitate este, dupa cum urmeaza:
- 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani;
- 7 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-25 ani;
- 10 ani dupa implinirea varstei de 25 ani;
- permanent dupa implinirea varstei de 55 ani.

In sensul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.97/2005, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, precum si cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflat in termen de valabilitate.
Cartea de identitate provizorie se elibereaza atunci cand persoana fizica nu poseda toate documentele necesare eliberarii cartii de identitate si in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in Romania. Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileste de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor , dar nu poate depasi un an.
Actele se depun la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia solicitantul are domiciliul sau resedinta.
Cetatenii romani aflati in strainatate pot depune cerere pentru eliberarea primului act de identitate impreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv.

Potrivit prevederilor art.13 alin.(8) din O.U.G. nr.97/2005, pentru testarea si urmarirea functionarii aplicatiilor informatice, pentru solutionarea unor cazuri deosebite, precum si pentru sprijinirea structurilor cu atributii in domeniul ordinii publice si sigurantei nationale, in activitatea specifica, actele de identitate se elibereaza si de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, precum si de catre serviciile publice comunitare judetene de evidenta a persoanelor, respectiv al municipiului Bucuresti.

In conformitate cu prevederile legale, cetatenii sunt obligati sa se prezinte,in termen de 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani sau cu cel putin 15 zile inainte de expirarea valabilitatii actului de identitate detinut, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, pentru a solicita punerea in legalitate cu un act de identitate. Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, fara a exista posibilitatea achitarii, in 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute.

In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei personae, pe baza de procura speciala (potrivit modelului postat la "Formulare de completat"), autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.


VIII.Eliberarea actelor de identitate de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor

In conformitate cu prevederile art.13 alin.(8) din O.U.G. nr.97/2005, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor este abilitat de lege sa elibereze acte de identitate numai pentru testarea si urmarirea functionarii aplicatiilor informatice, pentru sprijinirea structurilor cu atributii in domeniul ordinii publice si sigurantei nationale, in activitatea specifica, precum si pentru solutionarea unor cazuri deosebite.

Situatia deosebita in care se poate afla solicitantul actului de identitate are in vedere: motive medicale, deplasare urgenta in alta localitate sau in alt stat, sustinerea unor concursuri de admitere sau examene, efectuarea unor operatiuni notariale/bancare.

De asemenea, precizam faptul ca persoana aflata in una din situatiile deosebite mai sus mentionate poate solicita eliberarea unui act de identitate la Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, numai pentru unul din urmatoarele cazuri:
- primul act de identitate, la implinirea varstei de 14 ani;
- expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat;
- modificarea numelui sau a prenumelui titularului, a prenumelor parintilor, a datei ori a locului nasterii;
- schimbarea domiciliului;
- schimbarea denumirii sau a rangului localitatilor si strazilor, renumerotarea imobilelor sau rearondarea acestora, infiintarea localitatilor sau a strazilor;
- atribuirea unui nou C.N.P.;
- deteriorarea actului de identitate;
- pierderea, furtul sau distrugerea actului de identitate;
- fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
- schimbarea sexului;
- anularea actului de identitate detinut;
- preschimbarea buletinelor de identitate;
- eliberarea unei carti de identitate provizorii, in conditiile in care persoana fizica nu poseda toate documentele necesare pentru eliberarea cartii de identitate.

Nu se solutioneaza la sediul I.N.E.P. cererile persoanelor aflate in situatii deosebite pentru care sunt necesare verificari suplimentare in teren, la domiciliul declarat ori pentru certificarea identitatii, sau impun verificari in evidentele detinute de alte institutii, respectiv cererile formulate de persoanele care:
- desi au implinit varsta de 18 ani, nu au obtinut act de identitate;
- isi schimba domiciliul din strainatate in Romania;
- solicita primul act de identitate ca urmare a dobandirii cetateniei romane;
- isi schimba domiciliul si fac dovada adresei de domiciliu in conditiile art.27 lit.c) din O.U.G. nr.97/2005, care consta in declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta un act incheiat in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
- solicita eliberarea actului de identitate ca urmare a pierderii, furtului, deteriorarii ori distrugerii si nu detin carte de alegator, pasaport sau permis de conducere, ori imaginea informatizata a acestora nu este inregistrata in Registrul national de evidenta a persoanelor, fiind astfel necesara efectuarea verificarilor prevazute de art.13 alin.(5) din O.U.G. nr.97/2005, pentru certificarea identitatii prin intermediul politiei de ordine publica;
- sunt ori au fost inscrise in evidenta operativa informatizata din cadrul Registrului national de evidenta a persoanelor.

Cetateanul aflat intr-una din situatiile deosebite mai sus prezentate (motive medicale, deplasare urgenta in alta localitate sau in alt stat, sustinerea unor concursuri de admitere sau examene, efectuarea unor operatiuni notariale/bancare) formuleaza o cerere scrisa (potrivit modelului postat la "formulare de completat") din care sa rezulte motivul pentru care solicita eliberarea actului de identitate, cerere care se supune aprobarii directorului general sau a directorului general adjunct al I.N.E.P..

I
Va multumesc ptr info.

"In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei personae, pe baza de procura speciala (potrivit modelului postat la "Formulare de completat"), autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva."

Cartea de identitate se poate elibera prin procura speciala cum ati mentionat mai sus si in cazul care e prima cerere de eliberare a C.I.?
Mentionez ca baiatul nu a avut niciodata C.I.
Prima carte de identitate nu se poate obţine prin intermediul unui mandatar.

Daca ma duc cu baiatul acasa si depunem cererea ptr eliberarea cartii de identitate( numai 3 zile pot sta acasa) se poate rezolva in 3 zile in regim de urgenta sau pot imputernici pe cumnatul meu sa ridice el cartea de identitate a baiatului?
Merci

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evidenta persoanelor ovicosma ovicosma Am urmatoarea problema, poate gasesc la voi o solutie. Am o nepoata de 14 ani, care locuieste cu parintii (sora si cumnatul meu) in KUWAIT. Acum 1 saptamana ... (vezi toată discuția)
Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie - carte de identitate cornelm cornelm Buna ziua! Am dubla cetatenie, romana si britanica, si doresc sa obtin rezidenta in Romania. Am primit legitimatie CRDS, dar imi trebuie carte de identitate. ... (vezi toată discuția)