Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert, respectiv 24,3% din Produsul Intern Brut al României (PIB). Economia Capitalei a fost cât cea a primelor șase cele mai puternice județe la un loc, respectiv Cluj, Timiș, Constanța, Prahova, Brașov și Iași (”campioanele” regiunilor pe care le reprezintă). Dacă adăugăm și județul Ilfov, regiunea a generat 27,2% din economia națională, mai mult decât dublul regiunii de pe locul al doilea, Nord-Vest.
Contribuția celorlalte șapte regiuni de dezvoltare la economia națională a variat în 2021 de la 7,7% Regiunea Sud-Vest Oltenia la 12,1% Regiunea Nord-Vest, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNSP).
![](https://www.avocatnet.ro/images/cached/81/818b89_contributie-regiuni-la-PIB.png)
Diferențe semnificativ mai pronunțate decât cele dintre Capitală și regiuni, respectiv dintre regiuni între ele se regăsesc în interiorul regiunilor.
În Regiunea de Nord-Vest, de exemplu, contribuția celui mai puternic județ, Cluj, este de aproape șase ori mai mare decât cea a celui mai sărac județ, Sălaj. În Sud-Muntenia, Centru și Sud-Est raportul este de circa 5 la 1, în Vest de 4,5 la 1, iar în Nord-Est de 4 la 1.
Din această perspectivă, regiunea Sud-Vest Oltenia pare să fie cel mai puțin dezechilibrată, raportul între economia din Dolj și cea din Mehedinți fiind de 3 la 1. Acest lucru este însă explicat de faptul că economia întregii regiuni este extrem de precară.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)