Din 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderii va deveni opțional pentru companiile care au afaceri de până la 500.000 de euro. Însă chiar această opționalitate dădea bătăi de cap în practică, pentru că era neclar dacă asta înseamnă că va trebui depusă anual o declarație privind aplicarea regimului micro sau că o singură depunere va fi de ajuns. Astfel, într-un răspuns furnizat la cererea avocatnet.ro, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat că va fi de ajuns o singură optare pentru regim.
Trecerea regimului impozitării micro de la obligatoriu la opțional este o măsură stabilită, prin
OG 16/2022, să se aplice de la 1 ianuarie 2023. În acest context, am cerut o clarificare la ANAF, care a precizat că
optarea inițială pentru regimul micro va fi suficientă. Practic, dacă sunt îndeplinite condițiile regimului, nu va fi necesar ca firma să redepună anual declarația prin care alege aplicarea acestui impozit.
„În conformitate cu prevederile [OG 16/2022], începând cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este opțional. Din prevederile legale menționate nu reiese faptul că opțiunea pentru acest impozit trebuie adusă la cunoștința organelor fiscale competente în fiecare an, aceasta fiind valabilă atât timp cât sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea acestui tip de impozit, prevăzute de [Codul fiscal]”, a precizat, pentru avocatnet.ro,
Sabina Zereș, Șeful Serviciului de comunicare, relații publice și mass media al ANAF (
răspunsul integral este disponibil aici). De notat că, pentru redactarea răspunsului, au existat consultări inclusiv cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Așa cum scriam inițial, era neclar dacă optarea pentru regimul micro va trebui făcută o singură dată sau anual, deoarece interpretările din spațiul public erau împărțite. Anumiți specialiști apreciau că va fi de ajuns ca o societate să depună o singură declarație prin care să opteze pentru impozitul micro.
„Momentan, nu au fost aduse clarificări în ceea ce priveşte procedura pentru exercitarea opţiunii de aplicare a regimului microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2023. Însă, în cazul în care exercitarea se va realiza prin intermediul declaraţiei de menţiuni (aşa cum s-a întâmplat şi până acum în cazul opţiunii de trecere la impozitul pe profit), ne aşteptăm ca o singură depunere a declarației de menţiuni la momentul exercitării să fie suficientă pentru intrarea în regimul microîntreprinderilor (şi să nu fie necesară depunerea anuală a acestei declaraţii, cât timp sunt îndeplinite condiţiile regimului). Rămâne de văzut, în perioada următoare, dacă autorităţile fiscale vor reveni cu clarificări suplimentare în acest sens”, a lămurit, la solicitarea redacției noastre,
Amelia Toader, Tax Manager, Tax Advisory & Compliance Services, EY Romania.
Alți specialiști aveau o interpretare mai precaută și apreciau că opționalitatea stabilită de Guvern însemna obligații declarative suplimentare pentru contribuabili. Adică firmele să depună o declarație în fiecare an în care îndeplinesc condițiile pentru aplicarea regimului micro.
„Sistemul de impozitare pe venitul microîntreprinderilor va fi opțional începând cu 1 ianuarie 2023. Cuvântul opțional poate părea neimportant, dar de fapt se traduce ca o obligație în plus - aceea de a opta. Opțiunea se face în fiecare an, o singură dată pe an, până pe data de 31 martie, prin depunerea unei declarații în acest sens. Dacă nu ai fost atent și nu ai optat, respectiv dacă contabilul tău nu a depus declarația, ai pierdut dreptul de a fi impozitat ca micro în anul respectiv. O simplă bifă te poate costa foarte mulți bani”, a opinat, într-un
articol recent,
Luiza Daneliuc, Expert Contabil.
Așadar, acum avem și interpretarea oficială a autorităților fiscale, care au explicat că optarea se va face o singură dată.
Firmele care, la începutul anului viitor, nu vor mai îndeplini toate condițiile pentru a rămâne la regimul micro vor trebui să treacă la regimul impozitului pe profit și
să anunțe acest lucru, prin depunerea formularului 010 (sau a formularului 700), până la 31 martie 2023. Dacă cerințele regimului micro nu mai sunt îndeplinite în timpul anului, anunțarea Fiscului se face în 15 zile de la schimbare, trecându-se la impozitul pe profit începând cu trimestrul în care a intervenit schimbarea. Aceste formulare au fost folosite și până acum, astfel că este de așteptat ca autoritățile să le păstreze pe mai departe.
Informații mai multe despre schimbările pe care le va suferi regimul micro în 2023 pot fi găsite în
secțiunea specială de aici. Informații mai multe despre OG 16/2022 și efectele sale pot fi găsite în
secțiunea specială de aici.