Conform OG 16/2022, firmele care plăteau impozit specific la finele anului 2022 au trebuit să aleagă către ce regim se îndreaptă, termenul-limită pentru exercitarea opțiunii fiind la mijlocul lunii ianuarie 2023. Din ordonanță reiese că Guvernul a lăsat o libertate totală în alegerea regimului nou de impozitare pentru aceste firme, deoarece se prevede că se putea alege impozitul micro chiar dacă nu erau îndeplinite condițiile legale pentru a trece la acest regim. Ba mai mult, aceste firme pot aplica regimul micro făcând abstracție de regulile ce prevăd „ieșirea” către impozitul pe profit.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, prin excepție de la [condițiile ce trebuie îndeplinite de o firmă pentru a fi microîntreprindere], persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri și alte facilități de cazare similare», 5520 - «Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activități de alimentație (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentație n.c.a.», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor» pot opta pentru plata impozitului [micro], fără să aplice prevederile [referitoare la regulile de ieșire din impozitul micro în cursul anului]”, scrie la alineatul 2 de la articolul 47 din Codul fiscal (modificările dintre parantezele drepte au fost făcute pentru a ușura înțelegerea prevederii citate).
Prin urmare, plătitorii de impozit specific au putut să treacă fie la impozitul micro (cotă: 1%), fie la impozitul pe profit (cotă: 16%). Iar dacă au ales impozitul micro, li se permite să rămână mai departe în acest regim, chiar și dincolo de anul 2023. Înainte de apariția clarificării de la ANAF, era neclar dacă vorbim de o situație tranzitorie valabilă numai în 2023 sau dacă vorbim de o măsură dată intenționat pe termen lung, specialiștii contactați de redacția noastră având opinii diferite în acest sens.
Lucian Barbu, Partener la NNDKP Consultanță fiscală, era de părere că regula este valabilă numai în 2023: „Interpretarea noastră este că derogarea se aplică doar pentru 2023, ulterior fiind aplicabile regulile generale de încadrare ca microîntreprindere”. Însă Camelia Malahov, Director la Deloitte România, opina că derogarea este dată pe termen lung: „Având în vedere că OG 16/2022 nu prevede un termen-limită pentru această derogare, rezultă că este valabilă începând cu anul 2023, pe termen nedeterminat.”
Mai este important de precizat că, pe final de 2022, autoritățile au stabilit păstrarea impozitului mixt, însă sub o formă nouă - dacă până în 2022 acesta era format din impozit specific (pentru activitățile specifice domeniului HoReCa) plus impozit pe profit (pentru alte activități), din 2023 acesta este format din impozit micro (pentru activitățile specifice domeniului HoReCa) plus, în anumite condiții speciale, impozit pe profit (pentru alte activități).
Impozitul specific a fost introdus, special pentru domeniul HoReCa, de la 1 ianuarie 2017, astfel că acesta s-a aplicat timp de fix șase ani. Impozitul specific viza acele firme care, în lipsa acestui regim, ar fi trebuit să aplice impozitul pe profit, din moment ce microîntreprinderile din domeniul HoReCa puteau aplica impozitul micro și înainte de 2023.
Nota redacției: Răspunsul integral al ANAF este disponibil în fișierul anexat acestui articol. Din considerente legate de prelucrarea datelor personale, am anonimizat semnătura reprezentantului ANAF care a dat curs solicitării noastre. |