Din moment ce impozitul specific urmează să fie eliminat din Codul fiscal în prima zi a anului 2023, rezultă că firmele care se încadrează acum la acest regim vor trebui să „migreze” către alt regim. Din acest punct de vedere, Guvernul lasă cale liberă fie către impozitul micro, fie către impozitul pe profit.
Așa cum s-a stabilit recent prin
OG 16/2022,
regimul impozitului specific (Legea 170/2016), care se aplică, în esență, afacerilor din domeniul HoReCa,
va fi abrogat la 1 ianuarie 2023.
Asta înseamnă că firmele care în prezent plătesc impozit specific vor trebui să aleagă, începând cu prima zi a anului viitor, către ce regim se îndreaptă. Momentan, cel puțin, nu există un termen-limită expres pentru a alege noul regim de impozitare, dar opțiunea ar trebui făcută, de principiu, la început de 2023.
Din noua ordonanță reiese că Guvernul lasă o libertate totală în alegerea regimului nou de impozitare pentru aceste firme, deoarece se prevede că se poate alege impozitul micro chiar dacă nu sunt îndeplinite
condițiile legale pentru a trece la acest regim. Prin urmare, plătitorii de impozit specific pot să treacă fie la impozitul micro (cotă: 1%), fie la impozitul pe profit (cotă: 16%).
„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, contribuabilii care au intrat sub incidența prevederilor Legii nr. 170/2016, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2022, pot opta, prin excepție de la prevederile art. 47 alin. (1) (condițiile de îndeplinit pentru a aplica impozitul micro - n. red.) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru plata impozitului pe veniturilor microîntreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal, sau pentru plata impozitului pe profit, potrivit titlului II din Codul fiscal”, este explicat la articolul VI din OG 16/2022.
Ideea că plătitorii de impozit specific pot aplica impozitul micro în 2023 chiar dacă nu îndeplinesc toate condițiile legale aferente acestui regim este subliniată și de prevederea de la punctul 6 al articolului I din OG 16/2022. Acolo scrie că poate fi aplicat regimul micro, în 2023, fără a se ține cont de regulile ce impun ieșirea din regim în cursul anului:
„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, prin excepție de la prevederile alin. (1) (condițiile de îndeplinit pentru a aplica impozitul micro - n. red.), persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri și alte facilități de cazare similare», 5520 - «Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activități de alimentație (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentație n.c.a.», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor» pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozitul micro - n. red.), fără să aplice prevederile art. 52 (regulile de ieșire în timpul anului din regimul micro - n. red.).”Ieșirea din regimul impozitării specifice și intrarea în regimul micro sau în cel al impozitării profitului se face prin
anunțarea Fiscului prin formularul 010 sau, alternativ, prin formularul 700. Momentan, însă, nu există un termen-limită concret pentru a face opțiunea, deoarece din OG 16/2022 lipsește așa ceva, iar Legea 170/2016, care conține termenul-limită de anunțare a ieșirii din impozitul specific, va fi abrogată integral în prima zi din 2023. Totuși, opțiunea ar trebui făcută cât mai repede după începutul noului an.
Impozitul specific a fost introdus, special pentru domeniul HoReCa, de la 1 ianuarie 2017, astfel că acesta s-a aplicat timp de fix șase ani.