Banii primiți de administratorii de firme se taxează similar salariilor, potrivit Codului fiscal. Aceștia lucrează pentru societate în baza unui contract de mandat, unde le sunt trasate drepturile și obligațiile. Chiar dacă vorbim de un venit asimilat salariului, din perspectivă fiscală, nu vorbim de un contract similar celui de muncă. Oricât ar fi indemnizația administratorului, problema suprataxării regimului de muncă part-time de la 1 august nu se poate pune în acest caz.
„Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: (...)
o) remunerația administratorilor societăților, companiilor/societăților naționale și regiilor autonome, desemnați/numiți în condițiile legii, precum și sumele primite de reprezentanții în adunarea generală a acționarilor și în consiliul de administrație”, prevede, mai exact, Codul fiscal.
Așadar, pentru aceste sume de bani se plătesc la stat impozit și contribuții sociale la fel ca pentru un angajat cu contract de muncă. Totuși, vorbim doar de o alegere de taxare a legiuitorului, iar de regulă, când se vrea includerea în sfera unor facilități sau unor regimuri fiscale speciale, legiuitorul menționează aceste sume în mod expres.
Prin urmare, ideea că suprataxarea veniturilor part-time care sunt sub 2.550 de lei s-ar aplica și acestor indemnizații nu poate fi corectă. Totodată, să ne uităm și la formularea folosită în OG 16/2022:
„Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a), art. 1381 alin. (1) şi (2), art. 1382 alin. (1) sau art. 1383 alin. (1), după caz, asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”.
Ideea că suprataxarea vizează doar contractele de muncă, nu și contractele de mandat, este cât se poate de clară în paragraful de mai sus. De altfel, nu asta a fost intenția Guvernului când a venit cu măsura suprataxării, ci diminuarea fenomenului muncii la gri.
Prin urmare, chiar dacă remunerația administratorului e mai mică decât minimul pe economie, aceasta va fi taxată proporțional, iar nu la nivelul minimului.