Suprataxarea înseamnă, în esență, că angajatorii salariaților part time trebuie să plătească la stat CAS și CASS raportate la salariul minim brut pe țară (2.550 de lei, în prezent), nu la venitul realizat efectiv. Totuși, una dintre excepțiile de la suprataxare este situația în care angajatul part time cu contracte multiple câștigă lunar, în total, cel puțin 2.550 de lei brut.
Din ordinul Ministerului Finanțelor reiese că, pentru a obține exceptarea, angajatorii trebuie să urmeze această procedură:
1. Să ceară de la salariatul part time o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că acesta realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, pentru care baza lunară de calcul cumulată aferentă este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară. Declarația (al cărei model este anexat la ordin) trebuie depusă de salariat la toți angajatorii săi (exceptând, dacă e cazul, angajatorul la care deja obține minimum 2.550 de lei).
2. Declarația pe propria răspundere trebuie să ajungă la angajatori lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei de obținere a veniturilor. În acest sens, până la aceeași dată, angajatorii trebuie să pună la dispoziția salariatului part time, la cerere, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul pentru CAS și CASS pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor.
3. Dacă salariatul nu depune declarația, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS ca pentru un salariu minim brut pe țară. Practic, salariatului i se rețin CAS și CASS raportate la venitul realizat efectiv, iar diferența până la CAS și CASS ca pentru salariul minim brut pe țară este suportată, separat, de fiecare dintre angajatorii săi. Adică fiecare angajator plătește CAS și CASS majorate, nu doar unul, diferența fiind achitată separat de fiecare angajator.
Din actul normativ reiese că declarația depusă de salariatul part time reprezintă documentul justificativ pe care se bazează angajatorii pentru a obține scutirea de suprataxarea la CAS și CASS. Automat, asta înseamnă că declarațiile trebuie înregistrate și arhivate. Deși nu se precizează exact cât trebuie păstrate declarațiile, angajatorii ar trebui să le arhiveze timp de cinci ani, până ce se prescrie dreptul Fiscului de a controla perioadele în care s-a beneficiat de scutirea de suprataxare.
Atenție! Dacă în cursul lunii un contract individual de muncă e activ pentru o fracțiune din acea lună, nivelul salariului minim brut pe țară aferent zilelor lucrate din lună se stabilește după următoarea formulă: (salariul minim brut pe țară / numărul de zile lucrătoare din lună) x numărul de zile lucrate din lună.
Exemple de situații de scutire
Ordinul 1.855/2022 conține, la final, și patru exemple orientative de situații în care angajatorii pot obține scutirea de suprataxarea la CAS și CASS a unui salariat part time:
Exemplul 1:
O persoană fizică încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă cu societatea A și un contract cu timp parțial cu societatea B. Contractele sunt active toată luna.
Pentru activitatea desfășurată la angajatorul A, persoana fizică realizează un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B - un venit brut lunar de 400 lei. Baza lunară de calcul cumulată, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550 lei.
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, în valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată de 2.550 lei rezultă că baza lunară de calcul cumulată din cele două contracte individuale de muncă este mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
În acest caz, persoana fizică depune declarația pe propria răspundere numai la angajatorul B, întrucât la angajatorul A baza lunară de calcul al contribuțiilor datorate de acesta este egală cu salariul minim brut pe țară (2.550 lei).
La fiecare angajator, salariatul datorează CAS și CASS la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei.
Exemplul 2:
O persoană fizică încheie, începând cu data de 1 septembrie 2022, trei contracte individuale de muncă cu timp parțial, cu societățile A, B și C, contractele fiind active întreaga lună. Pentru activitatea desfășurată, salariatul realizează următorul venit brut în lună:
- de la angajatorul A, suma de 800 lei;
- de la angajatorul B, suma de 900 lei;
- de la angajatorul C, suma de 1.000 lei.
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, în valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată de 2.550 lei rezultă că baza lunară de calcul cumulată este peste nivelul salariului minim brut pe țară.
În acest caz, salariatul depune declarația pe propria răspundere la fiecare angajator. Astfel, salariatul datorează la fiecare angajator CAS și CASS la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții.
Exemplul 3:
O persoană fizică încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă cu societatea A și un contract cu timp parțial cu societatea B. În cursul lunii septembrie 2022, persoana fizică lucrează zece zile, iar în restul de 12 zile lucrătoare din lună contractele individuale de muncă sunt suspendate.
Salariatul primește, pentru cele zece zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B - un venit brut de 1.000 lei. Baza lunară de calcul cumulată, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții aferente zilelor lucrate, este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat în plată aferent zilelor lucrate în care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucrătoare în lună x 10 zile lucrate).
Prin compararea bazei lunare de calcul cumulate, în valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut aferent zilelor lucrate rezultă că baza lunară de calcul cumulată este mai mare decât nivelul salariului minim brut pe țară aferent zilelor lucrate în care contractele au fost active (1.159 lei).
În acest caz, persoana fizică depune declarația pe propria răspundere la angajatorul B. Astfel, ambii angajatori stabilesc și rețin CAS și CASS la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, respectiv la 1.250 lei, în cazul angajatorului A, și la 1.000 lei, în cazul angajatorului B.
Exemplul 4:
O persoană fizică încheie, începând cu data de 1 august 2022, un contract individual de muncă cu timp parțial (patru ore/zi) cu societatea A și un alt contract individual de muncă cu timp parțial (patru ore/zi) cu societatea B, care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară. Ambele contracte sunt active întreaga lună.
Pentru activitatea desfășurată, salariatul realizează venituri din salarii și asimilate salariilor astfel:
- de la angajatorul A, suma de 1.100 lei;
- de la angajatorul B, suma de 1.500 lei.
Astfel, fiecare angajator reține și plătește CAS și CASS la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, prin aplicarea cotelor prevăzute de Codul fiscal (art. 138 lit. a și art. 156, cu respectarea, după caz, a prevederilor art. 138^2 alin. 1, art. 138^3 alin. 1 și art. 154 alin. 1 lit. s).