Salariații part time cu contracte multiple își pot scăpa angajatorii de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) dacă depun lunar o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că obțin, în total, cel puțin echivalentul unui salariu minim brut pe țară. Procedura de urmat în acest sens a fost oficializată recent. Suprataxarea contractelor part time se aplică începând cu veniturile lunii august 2022.
Din august,
pentru salariații part time trebuie să se plătească CAS și CASS majorate, conform
OG 16/2022. Totuși, dacă un angajat cu normă parțială are mai multe contracte de muncă și câștigă, în total, echivalentul unui salariu minim brut pe țară (2.550 de lei, în prezent), acesta poate urma procedura specială pentru
a-și ajuta angajatorul să fie scutit de suprataxare.
Conform procedurii stabilite recent prin
Ordinul Ministerului Finanțelor 1.855/2022, salariații trebuie să facă în felul următor:
1. Trebuie completată o declarație cu date de la angajatori. Din declarația pe propria răspundere (
descarcă modelul de aici) trebuie să rezulte că salariatul realizează venituri în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă și că baza lunară de calcul cumulată aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară. În acest sens, salariatul part time trebuie să ceară fiecărui angajator, la începutul lunii curente pentru luna anterioară, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al CAS și CASS pentru veniturile realizate. Documentul trebuie furnizat, de fiecare angajator, până la data de 5 a lunii curente, iar salariatul folosește informațiile pentru a totaliza veniturile brute și a compara nivelul lor cu salariul minim brut pe țară în vigoare în luna precedentă (
câteva exemple de calcule sunt aici).
2. Declarația se depune lunar la toți angajatorii. Salariații sunt obligați, potrivit actului normativ, să depună declarația la fiecare angajator până la data de 5 a lunii curente pentru luna anterioară. Acest lucru se face prima oară în septembrie pentru veniturile din august. Prin excepție, dacă la unul dintre angajatori salariatul deja obține un venit de minimum 2.550 de lei, la acela nu mai depune declarația pe propria răspundere.
3. Angajatorii se ocupă apoi de restul procedurii. Ulterior depunerii declarației la toți angajatorii, aceștia o folosesc ca document justificativ pentru a fi scutiți de suprataxarea la CAS și CASS. Practic, CAS și CASS sunt calculate la venitul obținut efectiv de salariatul part time și apoi declarate și plătite până la data de 25 a lunii curente pentru veniturile din luna anterioară. Dacă salariatul nu depune declarația, atunci angajatorii trebuie să plătească automat, individual, CAS și CASS ca pentru un salariu minim brut pe țară (diferența de contribuții între nivelul veniturilor realizate și nivelul salariului minim este suportată de angajatori).
Suprataxarea la CAS și CASS pentru munca part time este valabilă începând cu veniturile aferente lunii august 2022, astfel că procedura a venit în timp util pentru angajatori și salariați, din moment ce va fi folosită prima oară în septembrie.
Suprataxarea înseamnă, în esență, că angajatorii salariaților part time trebuie să plătească la stat CAS și CASS raportate la salariul minim brut pe țară (2.550 de lei, în prezent), nu la venitul realizat efectiv. Totuși, una dintre excepțiile de la suprataxare este situația în care angajatul part time cu contracte multiple câștigă lunar, în total, cel puțin 2.550 de lei brut.
Comentarii articol (0)