Chiar dacă sunt proprietate privată, drumurile de acces către magazinele mari sau parcările acestora sunt, de fapt, drumuri publice și acolo se aplică toate regulile stabilite de Codul rutier pentru circulația pe astfel de drumuri. Asta înseamnă, printre altele, că polițiștii de la circulație pot, de exemplu, să-i amendeze pe cei ce parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități și că, în cazul unui accident ușor, se poate încheia o constatare amiabilă.
După cum este prevăzut în
Codul rutier, drum public este considerată orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier,
deschisă circulației publice.
În plus, pentru a face lucrurile și mai clare, Codul rutier mai stabilește că
“drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile”.
Ținând cont că, de cele mai multe ori, drumurile de acces către magazine și parcările sunt accesibile oricui și nici nu există la intrare indicatoare prin care să se interzică accesul, ele sunt, de fapt, drumuri publice.
Unii dintre șoferi confundă forma de proprietate a parcării, care-i deținută de o entitate privată, cu tipul drumului. Așadar, și drumurile aflate în proprietate privată sunt drumuri publice, atâta timp cât sunt accesibile oricui și nu sunt marcate ca drumuri închise circulației publice.
Apoi, pentru că drumurile de acces către magazinele private și parcările acestora intră în categoria drumurilor publice, regulile stabilite de Codul rutier se aplică, în mod evident, și acolo.
Mai exact, atunci când conduc prin astfel de zone, șoferii trebuie
să respecte indicatoarele și marcajele întâlnite acolo, practic, să țină cont de toate prevederile stabilite pentru circulația pe drumurile publice.
Apoi, în cazul unui accident ușor,
se poate încheia o constatare amiabilă de accident, metodă ce îi scutește pe cei doi șoferi implicați de intervenția poliției și de sancțiuni suplimentare. Și în aceste cazuri, șoferii sunt despăgubiți de asigurători.
Din octombrie, constatarea amiabilă de accident va putea fi
completată și electronic, nu doar pe hârtie, ca acum.
Apropo de sancțiuni, potrivit
Legii 448/2006, polițiștii îi pot amenda, chiar și în parcarea marilor magazine, pe cei ce ocupă, fără să aibă acest drept, un
loc de parcare destinat persoanelor cu dizabilități.
Concret, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amendă de la
2.000 la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.
De constatarea contravenției și aplicarea amenzii amintite se ocupă agenții de circulație sau personalul de control cu atribuții în acest sens, după cum mai scrie în lege.
Comentarii articol (1)