Dar declarația lui Macron mai arată și altceva: miza reconstrucției Ucrainei, unde zeci de miliarde de euro vor fi în joc în sectoarele construcțiilor civile, transporturilor, agroalimentar și sănătății, a organizării unei armate puternice ucrainene la frontiera cu Rusia, așa cum vă rezulta în urma războiului.
Către toate aceste domenii marile grupuri franceze, dar și guvernul de la Paris caută deja să se poziționeze, iar consolidarea prezenței în țările de proximitate precum România reprezintă o parte esențială a acestei strategii.
Nu întâmplător, surse diplomatice franceze afirmă că asocierea președintelui român Klaus Iohannis la vizita la Kiev a trioului Olaf Scholtz – Mario Draghi – Emmanuel Macron a fost o idee a Parisului.
Intrarea rușilor în Ucraina și în Sahel readuce Parisul în Europa de Est
Considerată o regiune în care ascendența strategică a Statelor Unite ale Americii coabita cu manifestarea unei anumite influențe politice a Germaniei, Europa de Est dispăruse din prioritățile externe ale Franței. Este motivul pentru care planificatorii și decidenții politici francezi se pronunțau pentru o instituționalizare fără rezerve a vitezelor Uniunii Europene.
Dar anexarea Crimeei de către Federația Rusă și acapararea unei părți din Donbas au forțat Franța să revină timid în regiune, motivațiile sale intime stând în numele credibilității de putere cu interese globale care nu poate lipsi dintr-un spațiu aflat chiar pe continentul european, din nevoia de gestionare a unei crize europene, a consolidării poziției recente de putere majoră a comandamentului integrat NATO și a susținerii instrumentelor de solidaritate europeană în materie de apărare.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)