Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
De la 1 februarie, preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40%Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie, iar scumpirile ar putea continua cu încă 35-40%, arată o analiză a brokerului XTB, remisă, joi, Agerpres.
Energia obţinută din petrol sau gaze naturale este foarte mult în discuţie zilele acestea, în condiţiile conflictului din Ucraina, însă nu e singura resursă pentru care pieţele se înfruntă, atrage atenţia Claudiu Cazacu, Consulting Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe pieţele internaţionale.
Mărfurile tranzitate prin Marea Neagră sunt variate, de la metale industriale şi produse chimice până la materii prime agricole, în ponderi semnificative pentru echilibrul pieţelor globale. Ele sunt şi mai importante într-o perioadă când nevoia de materii prime este mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar şi a unui impuls al inflaţiei.
Bloomberg: Preţul gazelor în Europa continuă să creascăPreţul gazelor în Europa a crescut, joi, pentru a patra zi, piaţa continuând să se concentreze pe sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.
La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 7,4%, până la 177,6 euro pentru un Megawat-oră, după ce iniţial înregistraseră un avans de 12%. Miercuri, cotaţiile au atins un nivel record.
Deşi sancţiunile impuse Rusiei nu afectează exporturile de energie, traderii şi transportatorii se feresc să facă afaceri cu furnizorii ruşi, inclusiv cu divizia de tranzacţionare a energiei a companiei ruse Gazprom.
Traderii sunt îngrijoraţi că ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. Nu toate statele primesc livrări direct din Rusia, dar dacă ţări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puţin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.
România va avea un centru pentru ajutoarele internaționale trimise Ucrainei. UE alocă 500 milioane euro pentru consecințele războiuluiRomânia va găzdui un centru care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina, a spus președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă cu Ursula von der Leyen. Șefa Comisiei Europene a precizat că UE va aloca cel puțin 500 de milioane de euro pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina.
„Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar și cea transatlantică este puternic amenințată.Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda încă o dată curajul poporului ucrainean, care luptă pentru libertate și rezistă sub tirurile ucigașe ale unui invadator.Am discutat, în acest sens, intensificarea sprijinului, mai ales umanitar, către Ucraina”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
Comentarii articol (0)