Cotaţia grâului la bursa de la Chicago a continuat să scadă luni, graţie preţurilor mici oferite la grâul din Rusia şi alte state din bazinul Mării Negre, astfel că pe ansamblul lunii februarie se prefigurează cea mai amplă scădere înregistrată după luna noiembrie, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
În jurul orei 12.03 GMT, cotaţia grâului la Chicago Board of Trade a scăzut cu 0,5% până la 7,17 dolari per bushel, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci săptămâni, ceea ce prefigurează o cădere de 6% pe ansamblul acestei luni.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, este aşteptată să anunţe exporturi record în a doua jumătate a sezonului, în timp ce Ucraina vrea să prelungească acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră pentru un an.
„Grâul este supus la noi presiuni în jos din partea ofertelor mici de preţ pentru grâul rusesc pe pieţele de export precum şi de pe urma prognozelor meteo care arată precipitaţii în cursul acestei săptămâni în zona de câmpie din SUA”, spune Matt Ammermann, manager de risc la StoneX, adăugând că grâul rusesc a câştigat mai multe licitaţii organizate recent la nivel internaţional, precum cea de săptămâna trecută din Egipt, şi ar putea fi oferit din nou la preţuri mici la licitaţiile care vor avea loc săptămâna aceasta, cum este cazul celei din Turcia.
Traderii aşteaptă să vadă dacă va fi extins acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră, ceea ce va permite exportul de cereale din Ucraina. Acest acord, care a crescut concurenţa în rândul furnizorilor de grâu şi porumb, expiră în luna martie. Procesul de negociere pentru extinderea acordului a început deja.
Profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să intre la clasă
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, că noile legi ale Educaţiei conţin proceduri clare de intervenţie în situaţii de violenţă şcolară, subliniind că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii.
„Legea statuează proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying, în colaborare cu alte instituţii, de exemplu DGASPC sau birourile de siguranţă şcolară. Am avut şi diferite întâlniri la nivel guvernamental în acest sens. Ne dorim să întărim responsabilitatea şi capacitatea CJRAE şi a consilierilor şcolari pentru a preveni violenţa şi pentru a asigura asistenţa necesară celor implicaţi în diferite incidente violente, atât a agresorilor, cât şi a victimelor, sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, ca să ştie cum să se adreseze şi cum să prevină astfel de situaţii, cursuri de educaţie parentală, va exista Strategia naţională pentru educaţie parentală şi aici Ministerul Educaţiei îşi propune din nou să colaboreze cu alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens”, a explicat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă în care a prezentat pachetul noilor legi ale educaţiei.
Potrivit acesteia, o noutate este faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii, dar vor primi drepturile salariale.
„Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis la prima ediţie a Forumului Băncii Europene de Investiţii de la Luxemburg. În opinia președintelui, în acest context trei lucruri vor fi esențiale: „adaptabilitatea prin soluții rapide la provocările actuale, păstrând în același timp obiectivele noastre strategice, unitatea de acțiune, și să rămânem loiali valorilor noastre fundamentale”. Klaus Iohannis a afirmat, de asemenea, că BEI este un partener important al României în implementarea proiectelor din PNRR.
Klaus Iohannis: Într-adevăr, trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.
Prețurile energiei au crescut și securitatea aprovizionării a fost amenințată. Inflația afectează bunăstarea economică a cetățenilor noștri. Este nevoie urgentă de acțiune climatică. Cu toate acestea, acțiunea noastră decisivă pentru tranziția verde întâmpină încă obstacole. La fel și pentru tranziția digitală. Economiile globale se confruntă cu creșterea nivelului datoriilor și cu o încetinire a creșterii, ambele contribuind la sporirea vulnerabilităților macroeconomice şi reducerea interesului pentru investiții.
Ca urmare a acestor lucruri, economia globală devine din ce în ce mai fragmentată. Globalizarea se confruntă cu provocări serioase. Pe scurt – incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu. Toate acestea ne obligă să ne adaptăm mai repede decât înainte. Cei care sunt capabili să o facă și chiar să fie cu un pas înainte vor deveni mai puternici, mai rezilienți și mai pregătiți pentru viitor.
Comentarii articol (0)